• Načítám...
>

Lidé mohou využít krajský participativní rozpočet

Obyvatelé Středočeského kraje mohou měnit jeho tvář. Vedení kraje totiž vyhlásilo výzvu v rámci participativního rozpočtu. Lidé tak mohou zasílat návrhy, jak by si přáli změnit svůj region. Na projekty kraj uvolnil celkem padesát milionů korun.

Reklama

Obyvatelé Středočeského kraje budou moci spolurozhodovat o jeho rozvoji. V rámci participativního rozpočtu totiž budou moci navrhovat realizaci projektů, které změní tvář jejich regionů. Středočeský kraj na ně uvolnil padesát milionů korun. Své návrhy už mohou obyvatelé v těchto dnech na kraj zasílat. 

"Na našich webových stránkách už máme spuštěno podávání projektů , zájemci jednoduše vyplní ten svůj návrh, vyčíslí rozpočet a zašle nám ho sem. V rámci komunikace ještě dořešíme detaily a ten projekt se zveřejní," říká Lubomír Raibl, koordinátor krajského participativního rozpočtu.

Z krajských opozičních lavic ale k rozhodnutí vedení kraje zaznívají obavy, že participativní rozpočtování, které je tak oblíbené ve městech, nebude v rámci celého kraje dobře fungovat.

"Na úrovni kraje asi konsenzus mezi milionem a tři sta padesáti tisíci obyvateli neuděláte. Takže stejně se ten kraj musí rozdělit na menší celky, ale i na úrovni okresu zvítězí kdo? Velké město, které má více obyvatel oproti malé obci?" Ptá se Věslav Michalík, krajský zastupitel a starosta Břežan. 

Aby nebyla větší města oproti menším obcím zvýhodněna je v rámci výzvy kraj rozdělen do šestadvaceti oblastí podle obcí s rozšířenou působností a dále pak do kategorií podle počtu obyvatel.  Na jeden projekt pak může být uvolněna maximální částka čtyři sta tisíc korun. 

"Jedna kategorie je obce do pěti set obyvatel, další kategorie pak od pěti set do tří tisíc obyvatel a poslední kategorie od tří tisíc a více obyvatel. To znamená, že ty finanční prostředky jsou rozvrženy do všech těchhle kategorií," doplňuje Lubomír Raibl. 

Zájemci mohou své návrhy zasílat do konce března. O tom, které projekty zvítězí a budou krajem realizovány bude veřejnost rozhodovat od poloviny května až do poloviny června letošního roku . 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu