• Načítám...
>

Lány si připomněly 170. výročí narození TGM

Češi a také Slováci si v sobotu připomněli 170 let od narození zakladatele československého státu a prvního našeho Tomáše Garigue Masaryka. Na pietním aktu na hřbitově ve středočeských Lánech nesměli chybět vedle nejvyšších státníků a hradní stráže ani představitelé Středočeského kraje. Radní pro oblast zdravotnictví a bezpečnosti a místopředseda bezpečnostní rady kraje Robert Bezděk také uctil památku T.G. Masaryka.

Reklama

Češi a také Slováci si v sobotu připomněli 170 let od narození zakladatele československého státu a prvního našeho prezidenta Tomáše Garigue Masaryka. Na pietním aktu na hřbitově ve středočeských Lánech nesměli chybět vedle  nejvyšších státníků a hradní stráže ani představitelé Středočeského kraje. Radní pro oblast zdravotnictví a bezpečnosti a místopředseda Bezpečnostní rady kraje  Robert Bezděk také uctil památku T.G. Masaryka.

Spolu se současným prezidentem Milošem Zemanem, premiérem, předsedy parlamentu i senátu položil i on věnec s květinami. Poté se zástupci Středočeského kraje přesunuli do sousedního Muzea Tomáše Garigue Masaryka.

To celoročně představuje život československého prezidenta, jeho rodinu, jeho profesorské období, přípravu na vyhlášení Československého státu, dobu první republiky i dobu po jeho skonu. Vždy při výročí jeho narození jeho postava znovu ožívá. I dnes si ji s chutí v areálu muzea zahrál Tomáš Kapsa.

"Já jsem si nakoukal fotografie,  podíval na pár filmů a jsem pořád taková autocenzura a kontrola, správně stát, správně mluvit, správně chodit.  Přestože jsem pouhá imitace, tak je ta autorita znát.  A jsem Tomáš po panu prezidentovi, rodiče byli Masarykovci a proto mi dali toto jméno. I já mám pana prezidenta ve velké úctě a mám velkou čest pana prezidenta představovat," řekl představitel našeho prvního prezidenta Tomáš Kapsa.

"Právě letos například je zde možnost kromě ochutnávky oblíbených Masarykových jídel, také zkusit vína z kraje, odkud pocházel Masaryk. A muzeum dneska rozeznělo také vystoupení mužáckého pěveckého sboru z Mutěnic a v 16 hodin potom literární pásmo na téma Masaryk," zmínila ředitelka Muzea T.G. Masaryka v Lánech Barbora Bednářová Šafránková.

V Lánech na Kladensku také během slavnostního aktu otevřeli výstavu Ústavu pro studium totalitních režimů s názvem " TGM to nikdy nebude mít lehké". 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu