• Načítám...
>

V okolí Prahy by měla být až stovka parkovišť P+R

Kolem Prahy by měla fungovat asi stovka záchytných parkovišť P+R. Na realizaci některých z nich by se měl podílet i úřad středočeského kraje. Ostatní budou hradit obce či města, ve kterých by měla nová záchytná parkoviště vzniknout.

Reklama

Středočeský kraj zaznamenává stále větší nárůst cestujících do hlavního města. Krajský úřad se jim proto rozhodl jít naproti. Jedním z ulehčení má být možnost odstavení automobilu na vhodné místo co nejblíže stanice nebo nádraží, odtud pak odjet do práce a po návratu si svůj vůz zase v pořádku vyzvednout.

Vytipovali jsme zhruba sto realizací, z toho už některé obce si tato parkoviště už zrealizovala, například v Milovicích, Nymburce, v Českém Brodě. Města si hradila vše z vlastních zdrojů.  V přípravě jsou aktuálně Kralupy nad Vltavou, Neratovice či Dolní Břežany. Tam všude by cestující měli mít možnost svá auta zaparkovat.

Středočeský kraj chystá aktuálně jedenáct investic do parkovišť P+R a to podél  hlavních příjezdových tras do metropole.

Zpracování studie na krajské P+ R právě probíhá například v Mstěticích, kde by mělo vzniknout až 387 parkovacích míst.

"Z  okolí chceme nalákat ty ostatní cestující, aby si tam mohli ten automobil zaparkovat. A kromě Mstětic připravujeme například  v Poříčanech, a potom tam je Rudná," uvedl radní Středočeského kraje František Petrtýl. 

V prvním případě by šlo o 200 parkovacích míst, 190 aut by pak mohli lidé zaparkovat právě v Rudné. V jednání jsou Roztoky u Prahy a Hostivice. 

"Jak kraje tak obce to chtějí řešit formou dotací, takzvaný ITI program, který končí někdy v polovině roku 2023," doplnil radní Petrtýl.

Z dalších měst, kde mají vzniknout parkoviště P+R za finanční účasti Středočeského kraje, jsou to třeba Čerčany, Zdiby nebo Stará Boleslav.
Ať tedy do nových parkovišť investuje obec či kraj, v obou případech je možné využít zmíněnou dotaci. A vzhledem k tomu, že má být vyčerpána do tří let, ve stejném časovém horizontu by v okolí Prahy mohlo parkovat výrazně větší množství aut než je tomu nyní.


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu