• Načítám...
>

Kladno myslí na seniory

Probíhající pandemií koronaviru jsou nejvíce ohroženi senioři a právě proto je potřeba myslet na ně co nejvíce. Ti z nich, kteří nemají ve své blízkosti nikoho kdo by jim mohl pomoci ale sami nezůstávají. Pomocnou ruku jim podávají jednotlivci, různé organizace a mnohdy celé obce. Příkladem takového přístupu je třeba Kladno.

Reklama

Vláda doporučila lidem starším 70 let neopouštět své domovy. Seniorům kteří zůstávají sami, bez pomoci svých blízkých, může toto doporučení značně zkomplikovat život. Kladenští senioři se ale katastrofických scénářů obávat nemusí. Město jim nabídlo své služby prostřednictvím dispečinku Senior taxi. 

"My jsme použili linku, která je původně pro Senior taxi. Jsme si teď vědomi toho, že v taxicích může být přenos viru velmi brutální, proto jsme se rozhodli, že nebudeme seniory rozvážet, ale tu službu uděláme obrácenou. To znamená, že použijeme to číslo 601 139 139 a nabídneme seniorům. že tu věc kterou potřebují jim dovezeme za nimi domů,"říká primátor Statutárního města Kladna Dan Jiránek (ODS).

Potraviny, hygienické potřeby a léky vydáváné přes elektronické recepty, to jsou položky o jejichž dovážku žádají kladenští senioři nejčastěji.  Nákupy a rozvozy zatím zajišťují stálí pracovníci služby Senior taxi, v případě nárustu objednávek jsou připraveni pomoci také dobrovolníci.

"Nás překvapilo kolik se přihlásilo dobrovolníků, vysoké školy, podniky... Zatím to ale zvládáme vlastními silami. Velmi nás také potěšil zájem nepedagogických pracovníků ze škol, kteří jsou ochotni těm seniorům pomoci," uvedl primátor.

Pracovníci dispečinku vyřídí za den několik desítek požadavků, podle primátora, je také důležitý i podpůrný efekt služby.

 "Senioři mnohdy ani nechtějí tu službu využít, ale chtějí být ujištěni, že v případě, že vypadne rodina ta linka je tady opravdu pro ně, že město to zařídí. Jsem moc vděčný všem lidem, kteří na tom spolupracují a děkuji všem dobrovolníkům, kteří se přihlásili a doufám, že je nebudeme potřebovat," říká Dan Jiránek.

Kladno je jen jedno z mnoha dalších středočeských měst, které linku pro seniory zřídilo. Kromě infolinek obcí se pak mohou všichni středočeští senioři obracet se svými potřebami například na operátory organizace Elpida. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu