• Načítám...
>

V Libušíně si šijí roušky sami

Jako jedna z největších komplikací, při boji s koronavirem, se ukázal fakt, že v Česku chybí ochranné zdravotnické pomůcky. Roušky a respirátory chybí nejen občanům, ale i těm, kteří jsou ohroženi nejvíce, tedy lékařům, policistům, hasičům nebo třeba prodavačům. Na mnoha místech v Česku proto začali roušky vyrábět dobrovolníci vlastníma rukama. Patří mezi ně i ženy z Libušína na Kladensku.

Reklama

Roušky a respirátory pomáhají omezit šíření koronaviru. Jejich nošení na veřejnosti je nezbytné a vyzývají k němu nejen lékaři, ale i politici. 

"Já v tuhle chvíli chci apelovat na všechny. Buďte zodpovědní vůči svým rodinám, ale i vůči svému okolí", uvedla na svém facebookovém profilu hejtmanka Středočeského kraje Stanislava Pokorná Jermanová.

Potíž je v tom, že roušek je v Česku zatím nedostatek, proto se rozmáhá jejich výroba takříkajíc podomácku. Pozadu nezůstaly ani ženy z Libušína na Kladensku, které nechtěly jen nečinně přihlížet a rozhodly se jednat.

"My jsme s několika kamarádkami sledovaly situaci a viděly jsme jak se to blíži k Libušínu a jak tady lidi chodí bez roušek a možná ani neví jak je to důležité. Vymyslely jsme tedy, že začneme šít a všechny ostatní zkusíme podpořit, aby vytáhli šicí stroje, který už dlouho ležely někde na půdách a začaly taky," říká organizátorka libušínského šití Stanislava Šabatová.

Ani jedna z žen zkušenosti s šitím neměla. Stejně jako jiní proto dámy sedly k internetu a hledaly návod, jak na to. Společně se pak stali inspirací pro další občany obce.

"Začaly jsme ve třech a v tuhle chvíli je nás už deset, jedenáct a přidávají se další. I když třeba nešijou, stříhají látky, předžehlujou a pomáhají ostatním", říká Šabatová.

Dobrovolné švadlenky z Libušína zásobují rouškami nejenom členy svých rodin a sousedy, ale doručily zásilku potřebných pomůcek i do místního domova pro seniory.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu