• Načítám...
>

Koronavirus ohrožuje investice obcí

Pandemie koronaviru komplikuje nejen život a práci občanům Středočeského kraje, ale také investiční akce měst a obcí. A to například proto, že se nemohou v potřebné míře scházet samosprávné orgány. Například v Mělníku na jejich rozhodnutí vázne pokračování rekonstrukce domova seniorů a také přestavba autobusového nádraží.

Reklama

Mělnické zastupitelstvo mělo na programu dvě důležitá rozhodnutí ohledně financování investičních akcí. Kvůli situaci kolem šíření koronaviru se ale nemohlo sejít.

"Především se jedná o akci centrum seniorů, kde jsme potřebovali schválit částku ještě dalších deset milionů na to, aby ta akce byla v letošním roce dokončena," říká místostarosta Mělníka Milan Schweigstill a dodává: "Naštěstí ten letošní rozpočet počítal s částkou poměrně velkou, takže zatím stavbu zastavovat nemusíme, ale otázkou je, kdy to zastupitelstvo bude zasedat, aby nám ty peníze doplnilo." 

V centru seniorů je zapotřebí udělat nákladné úpravy kvůli evakuačním možnostem, které nyní nejsou na potřebné úrovni. Tato investice ale není jedinou, která by se mohla potýkat s problémy.

"Další věc, která se měla projednávat je rekonstrukce autobusového nádraží kde mělo zastupitelstvo schválit zase doplnění těch financí. My v rozpočtu určitou malou částku máme, ale především máme sedmnáct milionů dotace. A tím, že by byla doplněna tato částka, tak bychom mohli podepsat smlouvu. To v této chvíli trošičku vázne," vysvětluje Milan Schweigstill.

Dotace je ale nutné vyčerpat ve stanovených termínech, které se obtížně posunují. Proto vedení města přistoupilo k nestandardním jednáním s opozicí a vzájemná domluva patrně zabrání nejhoršímu.

"My některá čerpání, která budeme potřebovat, si schválíme ex post. To znamená, že všechny termíny, které jsou vázány na dotační termíny zvládneme tak, aby nebyly žádné komplikace," ujišťuje starosta Mělníka Ctirad Mikeš.

Rizikem pro investiční akce ale není pouze zdržení při rozhodování samosprávy. Pokud by se koronavirus objevil v některé z vysoutěžených firem, pak by následná karanténa celého týmu stavbu zcela zastavila.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu