• Načítám...
>

Nemocné jsou i lesy

Majitelé lesů finišují s odstraňováním smrků nakažených kůrovcem. I jim ale působí potíže současné šíření koronaviru. Jde hlavně o pracovní síly, kterých byl nedostatek i před začátkem krizové situace.

Reklama

Současná situace v našich lesích se v ledasčem podobá dění v lidských sídlech ohrožovaných koronavirem. Jen má pro nakažené stromy mnohem fatálnější důsledky. Musí prostě z porostu pryč. A tak se spousta vlastníků lesů - ať už těch drobných či velkých - dostává do neřešitelné situace. Na jedné straně mají pod mnohamiliónovou pokutou nařízeno stromy odstranit a na druhé není, kdo by to udělal.

"Například lidé budou v karanténě nebo nebudou moci chodit ze zdravotních důvodů do práce, potom do určité míry je situace zkomplikována tím, zvláště v příhraničních oblastech, že dělníci ze zahraničí třeba z Polska, ze Slovenska tak nemůžou volně přecházet hranice právě vzhledem k těm nastaveným pravidlům", vysvětluje oblastní ředitel pro střední Čechy KŘ Lesů ČR Ludvík Řičář.

Vázne nejen odstraňování napadených stromů, ale také obnova lesa. Současná situace nepřeje ani velmi úspěšné akci s názvem Den za obnovu lesa, která se v loňském roce setkala s nebývalým zájmem veřejnosti. Lesníci na letošní jaro připravili vše potřebné, aby v této činnosti lidé mohli pokračovat a chtěli ji i rozšířit. Jenomže nakonec je všechno jinak.

"Chtěli jsme, aby toho byly stovky po celé republice, dokonce už i některé akce začaly a měli jsme na ně připravené nářadí, sazenice -  všechno, co bylo potřeba… Tak jsme ty akce zastavili," říká Ludvík Řičář.

Z lesů je potřeba dostat několik desítek miliónů kubíků dřeva a vysázet na holinách milióny stromů. Neodcházejí totiž zdaleka jenom smrky. Odumírají i borovice a další dřeviny. Za celou situaci není zdaleka zodpovědný pouze kůrovec, ale hlavně dlouhodobé sucho a pokles hladiny spodní vody.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu