• Načítám...
>

Známé poděbradské firmy šijí roušky

Šití roušek se chopili i významné poděbradské firmy. Každý den je tak výrobou těchto ochranných pomůcek zaneprázdněn například známy poděbradský Ateliér Donát nebo významné krejčovství s dlouholetou tradicí. V obou případech se jedná o spontánní pomoc potřebným a všem, kdo o roušky projeví zájem.

Reklama

V úspěšné rodinné tradici, konkrétně v oboru krejčovství, pokračuje Petr Borecký již jednadevadesátým rokem. Dnes, vzhledem k celospolečensky napjaté situaci kvůli koronavirové nákaze a nedostatku roušek, se jeho pozornost v obchodě soustředí na činnost spojenou s výrobou právě této ochranné pomůcky.

"Protože je potřeba, tak šijeme teď roušky textilní. Všechno jsme si to sami vyprali, vyžehlili, nastříhali, ušili a rozdáváme to v podstatě příchozím lidem," popisuje aktuální atmosféru ve svém krejčovství Petr Borecký.

Roušky šije hlavně pro starostu, zástupce města či zdravotní střediska. Je ale připraven poskytnout je všem potřebným, zdarma.

"Když chce někdo něco dát, tak ať dá,to se nebráníme, ale spíš lidé nosí materiál, to znamená staré kapny, prostěradla. My to ještě přepereme, vyžehlíme a z toho děláme," dodává majitel krejčovství, které oblékalo třeba i zpěváka Karla Gotta. 

 Za deset dní tu ve dvou vyrobili asi tisíc šest set roušek. V podobném duchu nyní funguje i ateliér Ilony Donátové.  Jako návrhářka pracuje s různými textiliemi, na trhu se pohybuje třicet let.  Ona a někteří její zaměstnanci vyrobili dosud už tisíce roušek.

"Naše denní kapacita je momentálně kolem tisícovky roušek, kdy zdarma, skutečně zdarma jsme vydali zhruba pět a půl tisíce roušek. V případě, že mě oslovovaly organizace, které objednávaly roušky třeba po stovkách, tak jsem určila symbolickou cenu třicet korun, a těchto jsme vydali kolem dvou tisíc", vypráví o své současné pracovní náplni Ilona Donátová.

Roušky jsou určeny především pro občany Poděbradska a okolí. Pro velký zájem i poptávku už Ateliér Donátová dodává do Prahy, Mladé Boleslavi či do budějovické polikliniky i na gynekologii v Kolíně. Roušky mají i různé designy, tvarování a uchycení.

"V současné době, kdy se rouška stala nedílnou součástí každodenního života, potom, co si na to lidé zvykli, tak nás ženy oslovují a chtějí roušky kombinovat k oděvu," říká sestra Ilony Donátové a spolumajitelka ateliéru, Romana Krejčí.

"Naše rouška obsahuje v horní části drátek, který je vsunut do tunýlku tak, aby ta každá klientka nebo každý ten človíček si mohl vytvarovat ten drátek podél lícních kostí, kolem nosu, čili vám se vlastně nerosí brýle," upozorňuje na pozitivní efekt svých roušek paní Donátová.


Všechny informace týkající se výdeje roušek mohou občané získat buď na sociálních sítích, radnici nebo třeba přímo v ateliéru na náměstí, kde je výdejní doba roušek vyvěšena. A brzy k nim přibudou roušky nové. Budou ze speciálního materiálu s nanovlákennou vrstvou.  



 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu