• Načítám...
>

Z pitné vody nebezpečí nehrozí

Vodárny ve Středočeském kraji věnují zvýšenou pozornost kvalitě pitné vody. Úroveň její úpravy vylučuje možnost šíření koronaviru. Zvýšeny byly koncentrace chlóru a to na horní hranici, kterou povoluje norma. Desinfikuje se i pomocí jiných prostředků, jako je například ozón.

Reklama

Středočeský kraj věnuje zvýšenou pozornost zdrojům pitné vody. Její dodavatelé musejí dodržovat přísné hygienické podmínky, aby nemohlo dojít ke kontaminaci koronavirem COVID  19.

"Je tam doporučení v současné době i hygieny, aby vodárenské společnosti víc chlorovaly, aby to daly na tu vrchní mez, kterou umožňuje norma," říká náměstek hejtmanky Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) a dodává: "Dneska už řada vodárenských společností má zařízení na desinfekci vody ozónem nebo jinými podpůrnými prostředky, takže ty možnosti jsou různé. Pro nás je pozitivní, že se to zatím neprokázalo."

Jiná situace ale panuje v oblasti kanalizace:

"Kde bylo zjištěno, že ten virus dokáže být nějakou dobu živý, tak tam musíme ve spolupráci s vodárenskými společnostmi ochránit pracovníky, kteří tam pracují," upozorňuje Miloš Petera a pokračuje: "My jsme oslovili vodárenské společnosti, aby nám řekli požadavky na ochranné pomůcky a v současné době jednáme s Ministerstvem průmyslu a obchodu o naplnění a dodání těchto ochranných pomůcek."

Vodárenské společnosti musí myslet i na situaci, kdy by se tým potřebných pracovníků dostal do karantény.

"Dáváme velký důraz na to, aby tam byla zástupnost lidí v případě, že by došlo ke karanténě, tak aby tam byla druhá skupina, která může nastoupit, protože samozřejmě výrobu vody a vody odkanalizované není možné přerušit, na tom je navázaný každý občan," říká Miloš Petera.

Středočeský kraj k jednání s vodárenskými společnostmi využívá speciální komisi, která byla původně zřízena k problematice sucha . V ní jsou právě i zástupci větších vodárenských společností. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu