• Načítám...
>

Slánští gymnazisté vyrábějí dezinfekci

Tým studentů Gymnázia Václava Beneše Třebízského ve Slaném ani v kritickém době karantény nezahálí. Mladí vědci dobrovolně pod dozorem svého vedoucího Martina Krtka Šturma míchají desítky litrů potřebně dezinfekce denně a na 3D tiskárně tisknou ochranné štíty pro pečovatele, zdravotníky a lékaře.

Reklama

V nenápadné garáži na okraji města Slaný míchají studenti Gymnázia Václava Beneše Třebízského už několik dní potřebnou dezinfekci, které je stále nedostatek. Tato iniciativa vznikla spontánně a tito mladí a šikovní vědci zde pomáhají ve svém volném čase pod vedením Martina Krtka Šturma. 

"Poptávka je po tom obrovská. Děláme dezinfekci hlavně pro město a členy IZS, ale i pro lidi, kteří se ozvou z okolí. Sice děti mají volno, ale i tak dostávají strašnou nálož ze škol, tak my tady moc času netrávíme. Spíše 2 až 3 hodiny a během té doby namícháme 200 až 300 litrů bez problému," prozradil organizátor projektu, Martina Krtek Šturm.

Tým dobrovolníků připravuje dezinfekci podle norem Světové zdravotnické organizace. S tím, že dodávku líhu této provizorní laboratoři zajišťuje město. Stejně tak i následný rozvoz finálního produktu do nemocnic a dalších zařízení. Pro dezinfekci si zde mohou dojít i běžní občané Slaného. 

"Mícháme pro každého kdo přijde. Nemáme s tím problém. Musí si však donést denaturovaný líh, jinak máme problém s celníky," dodal organizátor projektu, Martina Krtek Šturm 

 Druhý tým studentů vyrábí pomocí 3D tiskárny plastové držáky na ochranné štíty zejména pro doktory. Vytištění Jednoho kusu zabere přibližně 2,5 hodiny. Montáž dílů jen pár minut. 

"Nejvíce štítů dodáváme do slánské nemocnice, protože ta trpí velkým nedostatkem těchto pomůcek. Stát na tyto městské nemocnice moc nemyslí. Pro tisk používáme stejný materiál, ze kterého se vyrábí pet láhve. Je to pružný a odolný materiál. Pak používáme mikronovou fólii na kroužkovou vazbu a gumu do podprsenky, jak to mu, ženy říkají," dodal organizátor projektu, Martina Krtek Šturm

Tím to způsobem vyrobí studenti za jeden den kolem 20 ochranných štítů.  První prototypy byly odzkoušeny v Kladenské porodnicí a v Praze Podolí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu