• Načítám...
>

Kutná Hora se stará o lidi bez domova

Současná vládní opatření se tvrdě dotkla i lidí bez domova. Mnohá města služby pro lidi bez domova zcela zavřela. Kutná Hora je ale jedním z mála měst, kde pomoc pro tyto lidi funguje dál.

Reklama

Vládní opatření se tvrdě dotkla i těch, kteří nemají, kde složit hlavu.  Nízkoprahové centrum kutnohorské charity je jedním z mála míst, kde služby a pomoc pro tyto lidi funguje dál.

"Práce charity si vážíme. Oni zastávají práci pro sociálně slabší a vyloučené bezdomovce," řekl Josef Viktora, starosta Kutné Hory.

Ještě před vyhlášením nouzového stavu došlo v kutnohorské charitě k zavedení přísných hygienických opatření. Všem klientům je po vstupu do zařízení měřena bezdotykově teplota, dostanou k dispozici dezinfekci a roušku.

"V momente, kdy byl vyhlášený nouzový stav, tak jsme otevřeli služby na 24 hodin denně. Naší první věcí bylo, že jsme si stanovili cíl. Ten cíl byl, abychom poskytli služby pouze bezdomovcům v Kutné Hoře a kutnohorákům. Chtěli jsme tím zabránit tomu, aby bezdomovci cestovali z místa na místo a nekontrolovatelně se šířil virus," řekla  Slávka Kunášková, vedoucí střediska.

V nízkoprahovém centru jsou lidé bez domova rozděleni do dvou skupin. Podle těch se liší poskytované služby.

"První skupina jsou ti lidé, kteří po vyhlášení nouzového stavu zůstali na ulici a neměli kam jít. Takže jsme jim nabídli službu 24 hodin denně za přísných podmínek. Chodíš do práce, jdeš do zdravotnického zařízení, jdeš na nákup, strávíš minimální dobu venku.Když to přijali, tak mohli být přijati,"  řekla  Slávka Kunášková, vedoucí střediska.

Další skupinou jsou lidé, kteří sice zůstali na ulici, ale mají nějaké, alespoň provizorní bydlení. Ať už se jedná např. o přístřešek či stan.

"Nazvali jsme to Sprcha na objednání. Takže se mohou přijít vykoupat, mohou provézt hygienu, pomůžeme jim s poradenstvím, mohou si vyřídit poštu, která jim sem chodí a pomůžeme jim se vším co je potřeba,"  řekla  Slávka Kunášková, vedoucí střediska. 

Centrum má k dispozici 12 lůžek. V současné době je ale tato kapacita snížena na polovinu. A to z důvodu, aby lůžka mezi sebou měla doporučený dvoumetrový rozestup.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu