• Načítám...
>

Koronavirus farmáře nepoložil

Pandemie koronaviru potrápila i spoustu menších farmářů. Škody způsobené těmito opatřeními vyčíslili farmáři ve Středočeském kraji na desítky milionů korun.

Reklama

Pandemie koronaviru potrápila i spoustu menších farmářů. Ti své výrobky prodávají jak ve vlastních obchodech, tak i na farmářských trzích, které museli být v důsledku nařízení vlády zrušeny.

"Poznali jsme to především kvůli návštěvnosti. Ta klesla v našem obchodě na minimum. Na farmářských trzích máme také odbyt, ale ty pro nás nejsou nosným programem. Takže nás to ohrozilo, poklesli tržby o 40%, ale na provoz firmy jako takové to velký vliv nemělo," říká Nikolay Apostolov, majitel Mini mlékárny Zájezd.

Velké ztráty pocítily také malé pivovary. Ty musely pozastavit výrobu. Stroje tu ale fungovali dál.

"Musíme pivo udržovat ve stavu chlazení, tzn. že nám několik týdnů běží agregáty a další měsíc poběží. Pivo můžeme distribuovat v PET lahvích nebo v kelímcích, ale je to minimum. Takže nám vázne výroba a další provádět nebudeme. Je to pro nás obrovská ekonomická ztráta," říká Martin Kantor, majitel mini pivovaru.

Vládní opatření se dotkla také zemědělských prací jako např. sklízení ovoce a zeleniny. 

"To je zatím velká otázka i pro nás. V tuto chvíli to nevíme, nevíme ani přesně, jak bude probíhat sklizeň jahod," říká Dagmar Hančová, spolumajitelka Jahodárny Vraňany.

Mnoho firem je totiž závislých na zahraničních brigádnících. Ty by ale mohli nahradit Češi.

"Současná krize přiměla lidi k tomu, hledat práci i v zemědělském oboru. Už v tuhle chvíli se nám hlásí brigádníci a tak věříme, že to zvládneme," říká Dagmar Hančová, spolumajitelka Jahodárny Vraňany.

Otazník zůstává také nad stále oblíbenějšími samosběry. Jestli budou povoleny a za jakých podmínek by mělo být známo v nejbližších dnech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu