• Načítám...
>

Socha Panny Marie ze Sadské je opravena

Socha Panny Marie v Hradištku na Nymbursku se brzy vrátí na své místo. Místnímu kameníkovi a restaurátorovi se jí podařilo opravit. Byla totiž značně poničena po autonehodě. Socha se nachází na oblíbené trase poutníků z širokého okolí.

Reklama

Socha Panny Marie byla v Hradištku postavena v roce 1886.  Byla zde umístěna jako poděkování poutníků, kteří v místních lesích zabloudili a šťastně vyvázli silné bouři, která je zastihla během noci a přinutila je přenocovat v nehostinných podmínkách. Od té doby je toto místo vyhledávanou lokalitou poutníků z širokého okolí. 

"Když jsem byl malý kluk, tak si pamatuji, že se tam stahovali lidi nejen z Hradištka, ale i ze širokého okolí. Byla tam spousta lákadel. Všelijaké stánky, střelnice, kolotoče a podobné atrakce," vzpomíná současný starosta obce Sadská, Vlastimil Šesták. 

Bohužel v červnu minulého roku zde došlo k autonehodě. Řidič osobního vozu najel do sochy velkou rychlostí i přesto, že se nachází více jak pět metrů od silnice. Náraz byl tak silný, že spodní pískovcový podstavec vážící několik set kilogramů odletěl několik desítek metrů od svého původního místa. 

"Samotný sokl od toho pomníku, který jsme ve čtyřech nemohli odnést, byl 30 metrů od původního místa," uvedl starosta obce Sadská, Vlastimil Šesták.   

Nad nešťastným řidičem zřejmě držela ochranou ruku samotná Panna Marie. Přestože jeho vůz byl značně zdemolován, nehodu přežil a už po čtrnácti dnech si osobně vrak odvezl. Místnímu kameníkovi a restaurátorovi se podařilo sochu opravit a navrátit jí tak do původní podobu. 

"Socha vykazovala poškození v oblasti obličeje a roucha. Všechny chybějící části byly doplněny umělým kamenem," prozradil restaurátor sochy,  Jan Kováč.

Každoročně, vždy 7 týdnů po Velikonočních svátcích se v tomto místě koná vyhlášená pouť. Jestli tomu tak bude i letos, bude záležet na vládních opatřeních spojených s šířením koronaviru. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu