• Načítám...
>

Votice zrekonstruují čističku

Votičtí zastupitelé hlasovali na síti pro rekonstrukci čistírny odpadních vod. Ta byla vystavěna v polovině devadesátých let minulého století a hrozí jí vážné havárie. ​Rekonstrukce by měla začít v létě a je plánována na 13 měsíců.

Reklama

Na jednom z posledních zasedání Votického zastupitelstva byla schválena rekonstrukce čističky odpadních vod. Ta byla vybudována v polovině 90. let minulého století a její stav již delší dobu brání rozvoji města. 

"Je morálně i technicky zastaralá a je na hraně životnosti. Svůj účel plní jen díky obětavosti personálu, která se o ni stará," říká Jan Kučera, místostarosta Votic.

Myšlenka rekonstrukce čističky odpadních vod vznikla již před třemi lety. Stavět se tehdy ale nezačalo a to i přes to, že na špatný stav upozorňovala také Česká inspekce životního prostředí.

"Bylo vyhlášeno první výběrové řízení na její intenzifikaci, které bohužel nedopadlo úspěšně a na jaře 2019 muselo být zrušeno na základě uplynutí zadávací doby. Následně v létě loňského roku bylo vyhlášeno nové zadávací řízení a byl vybrán již vítězný zhotovitel. Tento týden byla podepsána smlouva o dílo,"  říká Jan Kučera, místostarosta Votic.

Celkové náklady na rekonstrukci se odhadují na více než 80 milionů korun. Téměř polovinu nákladů pokryje dotace z evropských fondů. Na zbytek bude město využívat půjčku od Ministerstva životního prostředí.

"Když jsme začali plánovat vlastní intenzifikaci, tak rozpočtové náklady na tuto akci byly plánovány na 49 milionů korun bez DPH. Vlastní průtahy, zrušení zadávacího řízení a dalším zadávacím řízením došlo k navýšení stavebních prací. V současné době se hodnota zakázky pohybuje kolem 83 milionů korun bez DPH,"  říká Jan Kučera, místostarosta Votic.

Rekonstrukce čističky začne v létě a trvat by měla po dobu 13 měsíců. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu