• Načítám...
>

Říčany zkouší sdílená kola

Od začátku května mají obyvatelé Říčan možnost vyzkoušet si na dva měsíce sdílená kola. Pokud se tato služba osvědčí a bude o ni zájem, město je připraveno ji prodloužit i rozšířit. A vypadá to nadějně. Už během prvních tří dnů tuto službu využilo několik desítek lidí.

Reklama

Od začátku května mají obyvatelé Říčan možnost vyzkoušet na dva měsíce sdílená kola zcela zdarma. Tento projekt má za cíl odlehčit hustou dopravu ve městě.

"Cyklo doprava je příjemná a bez-emisní. Zároveň je také výhodná pro obchod, protože s kolem můžete zastavit prakticky kdekoli. Sdílená kola jsou výhodná v tom, že pro člověka odpadá strach z krádeže. Stanic je po městě hodně, takže kdo se chce projet, tak má velmi snadnou cestu," říká Vladimír Kořen, starosta Říčan.

Na území města je navrženo téměř 20 strategických stanic. Na těch si zájemci mohou tato kola zapůjčit a po jízdě je kdekoliv jinde vrátit.

"Člověk ta kola najde u železniční stanice, ale třeba také na sídlištích. Z nich k železnici směřuje nejvíce obyvatel. Dále také na náměstích nebo u škol," říká Vladimír Kořen, starosta Říčan.

 Sdílená kola mají standardní výbavu. Mimo ní jsou ale vybavena GPS a návaznou funkcí SMARTlock, která umožňuje jejich monitorování proti krádeži. Půjčování kol probíhá prostřednictvím aplikace.

"Musíte mít aplikaci v telefonu a přihlásit se. Poté se kolo odemkne a je tam technologie, která umožní snímat, jak to kolo bylo používané, aby se dalo zaplatit za užívání. Těch patnáct minut zdarma po Říčanech umožňuje, že člověk může to kolo používat hodně krát za sebou," říká Vladimír Kořen, starosta Říčan.

Během prvních tří dnů provozu využila službu téměř stovka obyvatel Říčan.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu