• Načítám...
>

ParaZoo seznamuje se zvířaty

Vlašimská ParaZoo je součástí místní Záchranné stanice pro živočichy. K vidění tu jsou zachráněná zvířata, která ale nemohou být kvůli svému handicapu vrácena do volné přírody. Na návštěvníky tu čeká např. liška, vydry nebo mluvící krkavec Bob.

Reklama

ParaZOO je unikátní zoologická zahrada, která je součástí Záchranné stanice pro živočichy ve Vlašimi. Otevřena byla před osmi lety v zahradě Podblanického ekocentra Českého svazu ochránců přírody.

"Tehdy se přesunula Záhranná stanice do Pavlovic a tady zůstala expoziční část. Letos bychom chtěli zrenovovat stávající voliéru pro pěvce. Ta se předělá a bude tam expozice pro nepůvodní druhy a pěvci by měli dostat voliéru novou," říká Alena Konvalinová, vedoucí Záchranné stanice Vlašim.

V paraZoo jsou zástupci volně žijících živočichů v České Republice. Jedním ze vzácných zvířat tady je např. veverka obecná. Vidět tu můžete ale také zástupce ptáků jako např. Čápa černého.

"Potom tady máme zástupce savců, např. vydry, lišku, kunu skalní a lesní. Vodní ptáky jako jsou kachny divoké, volavku a sovy. Máme je tu protože se do volné přírody nemohli vrátit a jsou to tzv. trvalí handicapové," říká Alena Konvalinová, vedoucí Záchranné stanice Vlašim.

Nejoblíbenějším stanovištěm pro návštěvníky jsou nejen vydry, ale také mluvící krkavec Bob.

"Na něm se teď podepsalo, že tu nebyli návštěvníci. Začal si z nudy vytrhávat peří, takže teď nevypadá úplně nejlépe. Míváme ho v lepší kondici, ale je to opravdu proto, že je to velice inteligentní zvíře a potřebuje hodně podnětů," říká Alena Konvalinová, vedoucí Záchranné stanice Vlašim.

Ošetřovatelé provádí se zvířaty pozitivní trénink, aby předcházeli stereotypu. Kromě živočichů je tu i spousta atrakcí po děti.

"Máme tady pro děti připravenou různou zábavu, např. herní prvky, které navazují na ochranu přírody. Takže děti si mohou zkusit jaké druhy poznají, mohou přiřazovat pera k ptákům nebo si mohou v pískovišti udělat otisky stop a hádat komu patří," říká Alena Konvalinová, vedoucí Záchranné stanice Vlašim.

ParaZoo je otevřena od úterý do neděle od 9:00 do 17:00 hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu