• Načítám...
>

Trávníky v Poděbradech nahradí louky

Rozkvetlých luk, které jsou zdrojem pylu například pro včely je stále méně. Na tuto skutečnost reaguje lázeňské město Poděbrady. To podpoří vznik nových luk na svém území. Nahradit by měly klasické trávníky.

Reklama

Město Poděbrady i letos na vybraných místech neseká trávu. V důsledku toho tu vznikají malé louky.

"Vedení města přistoupilo k přeměně travních ploch na luční společenstva, aby byla městská zeleň různorodá. Naše plochy nerozšiřujeme poprvé, tento projet probíhal už vloni. Myslíme si, že to obyvatelé města berou jako něco nového a přirozeného," říká Radka Kakrdová, vedoucí odboru komunikace.

Luční porost se tu bude sekat pouze dvakrát až třikrát ročně. Loučky se nachází v ulici Husova u čističky odpadních vod nebo v lokalitě protipovodňových valů v Polabci.

"Jedna lokalita je v ulici Za Nádražím. Tady je zelený pás, který je nakombinovaný s lučním porostem, který je součástí ovocného sadu. Abychom vyhověli všem obyvatelům, tak tu probíhá pravidelná sečba, protože je tu časté venčení psů," říká Radka Kakrdová, vedoucí odboru komunikace.

Cílem projektu je nenáročnost zavlažování a přirozené rozmnožení travin.

"Nedochází k vysoušení travních ploch, protože se sekají čtyřikrát až šestkrát do roka. Ty travnaté plochy, které máme, teď přeměňujeme. Plochy mají nepravidelní charakter, např. elipsovitý tvar nebo jiné různorodé tvary. Plochy jsou upravené tak, aby zapadly do přirozeného prostředí, např. protipovodňový val, který krásně rozkvetl kopretinami,"  říká Radka Kakrdová, vedoucí odboru komunikace.

Další rozšíření luk město v letošním roce neplánuje. Rozšíření v příštích letech ale nevylučuje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu