• Načítám...
>

Místo kasáren vyroste vzdělávací centrum

Spolupráce mezi Středočeskými vodárnami, městem Kladno a Fakultou biomedicínského inženýrství ČVUT byla stvrzena memorandem. Na jeho základě by mělo vzniknou společné výzkumné středisko. To vyroste v prostorách kasáren, která dlouhá léta chátrají.

Reklama

Středočeské vodárny, město Kladno a Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT podepsali memorandum. Na jeho základě budou spolupracovat na výzkumu, který se zaměří na výskyt a dopad léčiv, nanomateriálů a hormonů v odpadní vodě.

"Cílem spolupráce je rozvíjet technické a vědecké kapacity, např. fakulty. Vodárna také využije kapacitu věděckých pracovníků tohoto institutu vysoké školy," říká Bohdan Soukup, technický ředitel Středočeských vodáren.

Jednou z forem spolupráce stvrzené podpisem memoranda, je také vznik společného výzkumného střediska neboli vzdělávacího institutu v areálu bývalých kasáren.

"Byli bychom rádi, kdyby areál kasáren zůstal věnovaný vzdělávání. Domluvili jsme se v rámci vodáren, kde jsem předsedou dozorčí rady, že někam potřebovali přesunout vzdělávací vodárenský institut. Praha bude znovu obnovovat provoz Podolské vodárny, kde je institut dnes. Řekli jsme, že mají hned vedle své základny - krásné věže areál, který se nabízí k využití," říká Dan Jiránek, primátor Kladna.

Středisko budou využívat jak vodohospodáři, tak i vysoká škola. Prostory ale musí nejprve projít nezbytně nutnou rekonstrukcí.

"Jsou tu vidět budovy, které jsou napůl rozpadlé a bude tu i ekologická zátěž, protože areál leží pod bývalou čerpací stanicí nafty apod. Doufáme, že tu budou důstojné budovy, které budou plnit to, že se město snaží být ekologické v tom nejlepším slova smyslu. Problém v současné době je ekonomická krize, která následuje koronavirovou krizi, ale doufáme, že stát nezapomene na školy, které výrazně pomohly. ČVUT státu pomohla opravdu výrazně,"  říká Dan Jiránek, primátor Kladna.

Během pandemie koronaviru fakulta např. vytvořila prototyp jednoduchého plicního ventilátoru, který už je v komerční výrobě a dostupný pro zdravotnictví.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu