• Načítám...
>

Pohádkový Krteček se vrátil do Kladna

V nově zrekonstruovaných prostorách Kladenského zámku se začátkem června otevřela unikátní expozice věnovaná Zdeňku Milerovi. Výstava představuje nejen život významného výtvarníka, ale také postavu Krtečka. Ten se dokonce 2x podívat na oběžnou dráhu Země.

Reklama

V nově zrekonstruovaných prostorách Kladenského zámku se otevřela nová expozice. Ta je věnovaná  významnému výtvarníkovi a kladenskému rodákovi Zdeňku Milerovi a jeho tvorbě.

"Zdeněk Miler se zde narodil, vyrůstal tady, prožil tu dětství a dokonce v Kladně stojí jeho rodný dům. Výstava se jmenuje Zdeněk Miler nejen krtek. Je to z důvodu, aby si nejen Kladeňáci uvědomili, že Zdeněk Miler není jen postava Krtečka, i když díky ní je milován všemi dětmi," říká Petra Melčová, zastupitelka města Kladna.

Nová expozice představuje kromě zajímavostí také Milerovu černobílou prvotinu O milionáři, který ukradl slunce. Nechybí tu ani Krtečkova cesta do vesmíru.

"Je tu koutek věnovaný Astronomickým ústavem AV ČR. Je o tom, jak americký astronaut vynesl 2x Krtečka do vesmíru na oběžnou dráhu,"  říká Petra Melčová, zastupitelka města Kladna.

Návštěvu této výstavy si mohou nejen děti ale i dospělý zpestřit nejrůznějšími workshopy. Ty budou probíhat v herně.

"Budeme je pořádat v této herně, proto tu vidíte stolečky, židličky, pastelky apod. Bude to vždy dopředu oznámeno na internetových stránkách Kladenského zámku. Plánujeme také přednášky o vesmíru, o cestě Krtečka do vesmíru a jak to tam funguje atd. Rozhodli jsme se, že zatím zkušební provoz herny bude v červnu jen v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin. Prozatím je to nastaveno tak, že je potřeba se předem objednat v Městském informačním centru,"  říká Petra Melčová, zastupitelka města Kladna.

Kladenský zámek touto trvalou expozicí splnil výtvarníkovo poslední přání, které bylo vrátit se s Krtečkem zpět do Kladna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu