• Načítám...
>

Okoř je stále silným lákadlem turistů

Zřícenina hradu Okoř a jeho okolí stále vábí turisty a cyklisty svou tajemnou atmosférou a malebnou krajinou. Vzhledem k tomu, že vládní opatření byla zmírněna, zájemci mohou tuto lokalitu znovu objevovat a užívat si její krásy.

Reklama

Zřícenina hradu Okoř se nachází zhruba 15 kilometrů severozápadně od Prahy ve stejnojmenné obci. Zájemci se zde poměrně rychle dostanou autem, na kole či pešky. V současné době probíhá v prostoru této kulturní památky nezbytná oprava a údržba. Zvídavým turistům je však vstup povolen. 

"V současné době je hrad otevřen dle standardních otevíracích hodin, tedy od úterka do neděle. V době od 10:00 do 16:30," uvedl starosta obce Okoř, Petr Procházka.

Hrad byl vystavěn v polovině 13. století.  Z této doby pochází i polygonální věž s kaplí opevněná hradbou, která doslova hypnotizuje zrak všech příchozích. Tato pevnost se nachází v údolí mezi poli na malé skalce obtékané Zákolanským potokem v nadmořské výšce 275 m. n. m. Svou polohou pod úrovní okolních vrchů je na českém území výjimkou. Návštěvníkům však nabízí nezaměnitelný výhled na malebné okolí a to z nejvyšších pater, která jsou zájemcům běžně přístupná.

anketa

Návštěvu zříceniny hradu si můžete zpestřit i túrou po okolí. K dispozici je hned několik dobře značených tras a cyklostezek. 

"Doporučil bych jít po modré značce do Libochoviček, dále po zelené podél potoka přes Budeč do Zákolan. A pak se vrátit po červené zpátky na Okoř," uvedl předseda krajské komise značení KČT, Jan Linhart. 

Velmi netradiční pohled na Okoř se vám naskytne pokud se rozhodnete vyrazit po modré značce. S tím, že jdete v úrovni věže. Hrad tak pozorujete z výšky. Dále doporučujeme pokračovat přes obec Libochovičky.

"Po zpáteční cestě po červené bych určitě nevynechal známý železniční viadukt, který je kamenný," doplnil uvedl předseda krajské komise značení KČT, Jan Linhart. 

Po kamenném viaduktu, který byl postaven v roce 1873 jezdí i historické vlaky, zejména v létě. V jeho těsné blízkosti můžete taktéž obdivovat Nový Mlýn s překrásnou zahradou. Po pár minutách pak dojdete až k rotundě  sv. Petra a Pavla v Budči postavenou v roce 900.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu