• Načítám...
>

V Kutné Hoře otevřeli druhý okruh

Po nucené pauze se opět otevřel druhý prohlíkový okru českého muzea stříbra na Hrádku v Kutné Hoře, který zahrnuje návštěvu turisticky oblíbeného středověkého dolu. Návštěvníci však musí dodržovat hygienická opatření.

Reklama

Po nucené pauze se opět otevřel druhý prohlídkový okruh českého muzea stříbra na Hrádku v Kutné Hoře, který zahrnuje návštěvu turisticky oblíbeného středověkého dolu. 

"Na druhém okruhu se návštěvníci dozvídají o těžbě stříbra v Kutné hoře a jeho zpracování a jak se stříbro dobývalo. A součástí okruhu je návštěva původního středověkého dolu," uvedla tisková mluvčí Českého muzea stříbra, Edita Dvorská.

Prohlídky probíhají každou hodinu. K vůli vládním nařízením jsou však počet lidí ve skupině snížen z původních 25 na 10 návštěvníků. Důraz je kladen i na dezinfekci přileb a bílých ochranných obleků. 

"Samozřejmostí je dodržování bezpečnostních předpisů, nošení roušek, používání dezinfekce. Po každém použití dezinfikujeme helmy.  Návštěvník se může rozhodnout, zda využije perkytli, tedy havířský plášť. Tam je příplatek 25 korunu za čištění," doplnila tisková mluvčí Českého muzea stříbra, Edita Dvorská.

Před zahájení letošní sezóny došlo k značným úpravám vnitřních prostor v celkové hodnotě 21 miliónů korun z rozpočtu Středočeského kraje. Celkově opravy trvaly rok a půl. V současné době tak mohou návštěvníci tuto proměnu obdivovat. 

"Upevňoval se svah na výstupu ze štoly, osazovalo se nové schodiště, upravovala se dobývka. To je takové místo v dole. Tam se usazovala nová plošina pro návštěvníky. A třetí podstatná věc byla průzkumná šachtice. Tam se řešila hydroizolace a řešila se tam konstrukce," prozradila tisková mluvčí Českého muzea stříbra, Edita Dvorská.

Druhý prohlídkový okruh zabere 1,5 hodiny. Mimo jiné návštěvníky zavede do štoly sv. Jíří, která se nachází v hloubce 34 metrů pod zemí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu