• Načítám...
>

Říčany bojují proti mamataxi

Kilometr se dá rychlejší chůzí zvládnout zhruba za patnáct minut. Přesto nemalá část rodičů z Říčan vozí děti do škol autem, i když bydlí v podstatě za rohem. Na vyučování se nechávají vozit až čtyři z deseti školáků.

Reklama

Hromadné nájezdy aut jsou každodenní rutinou u řady českých škol. Čtyři z deseti rodin přivezou své děti před školu autem. Řada z nich navíc dojíždí ze vzdálenosti kratší než půl kilometru. Proti tzv. MamaTaxi se rozhodlo bojovat několik desítek českých měst. Mezi nimi jsou také středočeské Říčany.

"Inspirovali jsme se v Rakousku, ve Vídni. Kde tento typ uzavírek v ranních hodinách před školami je běžný. Jde o to, že v době ranní špičky, od půl 8 do půl 9, kdy začíná škola, sem nesmí auta. Smí sem pouze školní autobus, který dováží děti ze vzdálenějších míst, ale běžní řidiči nebo rodiče sem nezajedou," říká David Michalička, místostarosta Říčan.

Uzavírka před 3. ZŠ U Říčanského lesa je pro město jeho pilotním projektem. Tyto bezpečnostní opatření se potýkají s řadou pozitivních zpráv, protože si na fenomén MamaTaxi už stěžují i někteří rodiče.

"Vždy se ale najde někdo, kdo nesouhlasí. Ve městě je to vždy o kompromisech mezi názory, které jsou protichůdné. Ano, jsou i negativní názory, i když ne na tuto uzavírku před školou, ale spíš na opatření v přilehlých ulicích. Tady jsme chtěli ochránit rezidenty, aby se doprava nepřelila před jejich domy a ulice jsme zaslepili. Věřím, že většina rezidentů to uvítá. Předem jsme to projednali se zástupci bytových domů," říká David Michalička, místostarosta Říčan.

Zhruba 100 metrů od školy město zřídilo nové parkoviště pro rodiče s kapacitou 30 míst. Pokud se tento projekt osvědčí, plánuje ho město rozšířit i před ostatní školy v Říčanech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu