• Načítám...
>

Kraj vydal knihu o lidové architektuře

Skvosty lidové architektury představuje nová kniha s názvem Lidové stavby Středočeského kraje. Na zrodu se podíleli odborníci z krajských muzeí a Národního památkového ústavu. Součástí knihy jsou i mapové přílohy s vyznačením atraktivních lokalit.

Reklama

Skvosty lidové architektury představuje nová kniha s názvem Lidové stavby Středočeského kraje. Ta byla pokřtěna svými autory a zástupci Středočeského krajského úřadu.

"Co bylo přínosem je to, že autoři a spoluautoři knihy jsou často zaměstnanci kraje. Spolupracovali na tom v rámci svého pracovního poměru. Když se podíváte na seznam vlastníků jednotlivých předmětů, které jsou v knize vyobrazeny, tak často patří do majetku Středočeského kraje," říká Karel Horčička, radní pro kulturu.

Kniha vznikala čtyři roky. Na zrodu se podíleli odborníci z krajských muzeí a Národního památkového ústavu. Hlavním autorem je specialista na vesnická sídla a lidovou architekturu - Pavel Bureš.

"Se Středočeským krajem jsme se rozhodli a dohodli na tom, že by bylo možno podobnou knihu vydat. Zahrnovala by celé území kraje a upozornila na zajímavosti a zvláštnosti lidových staveb, kterých je hodně. Pestrost lidových staveb na území Středočeského kraje je mimořádná," říká Pavel Bureš, autor knihy.

Součástí knihy jsou i mapové přílohy s vyznačením atraktivních lokalit. Publikace představuje zděné usedlosti, mlýny, sýpky nebo celá venkovská sídla.

"Jsou vybírány nejstarší stavby, to je pochopitelné a unikátní. Dnes se už mezi tradiční architekturu venkova řadí také stavby první republiky. Mají svou výtvarnou úroveň a zachovávají určitý typ staveb, který se stavěl ještě v 19. století," říká Pavel Bureš, autor knihy.

Středočeský kraj do údržby a provozu památek lidové architektury každoročně investuje kolem 15 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu