• Načítám...
>

Lokalita Džbán je opomíjenou perlou kraje

Vedení Středočeského kraje pokřtilo novu publikaci s názvem Džbán - krajina opukových plošin. Jedná se o velmi zajímavě zpracovanou knihu představující oblast, která je turisticky velmi atraktivní, ale opomíjená. Publikace je určená zejména laikům a nadšeným turistům.

Reklama

V severozápadním okraji Středočeského kraje a v přilehlé části kraje Ústeckého se nachází Džbán – málo známá krajina mimořádných přírodních hodnot, do výšky vystupující lesnatý celek obklopený zemědělskou krajinou Podlesí. Lokalita je zároveň největší opukovou tabulí Čech. Poznat tuto krajinu mohou zájemci i díky nové knize, na které spolupracovali odborníci z oblasti geologie, archeologie a dalších zajímavých oborů. 

"Začíná to geologie přes geomorfologický vývoj, archeologii. Dále zachycuje ten historický vývoj. Jak ti lidé jí využívali, co z ní získávali, co do ní vraceli. A poslední kapitola je zaměřena na živou přírodu," prozradil autor knihy, Karel Žák. 

Publikace je určená zejména laikům a nadšeným turistům. Pomocí poutavého příběhu a fotek pořízených z ptačí perspektivy jim kniha přibližuje skryté krásy této pestré krajiny. 

"Tak ta nejznámější místa jsou dodnes záhadné kounovské kamenné řady a pak určitě zříceniny hradů. Například hradu Pravda či Džbán. Ale hlavně ukazuje tu přírodu," uvedl autor knihy, Karel Žák

"Fotky jsou pro mě naprosto úžasné, jsou velmi kvalitní a místy až neskutečné," dodala nakladatelka knihy, Zdeňka Drahná.

Tento netradiční a poutavý průvodce oblastí Džbán vznikl za finanční podpory Středočeského kraje. Proto u křtu nemohla chybět ani hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná. 

"Je to trošku jiný pohled pro laickou veřejnost a zároveň je pobídkou, aby tuto oblast Středočeského kraje navštívili," doplnila hejtmanka Středočeského kraje, Jaroslava Jermanová Pokorná.

 Kniha byla vytisknuta v nákladu necelých dvou tisíc kusů a  pro zájemce je k dipozici u všech knihkupců u nás. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu