• Načítám...
>

V Jesenici bude další škola

V části Jesenice u Prahy zvané Zdiměřice vznikne nová škola pro více jak pět set dětí. První žáky by měla uvítat v září příštího roku. Na její výstavbě se spolu s obcí významnou měrou podílí Ministerstvo školství i Středočeský kraj. Využity budou i evropské dotace.

Reklama

Na tomto staveništi už za rok a dva měsíce bude zbrusu nová škola. Na základní kámen si přišli poklepat i její budoucí prvňáčci.

V Jesenici stejně jako v ostatních obcích takzvané metropolitní oblasti Středočeského kraje, což je nejbližší okruh sídel kolem Prahy, rychle přibývá obyvatel a to hlavně mladých rodin s dětmi.

"Když jsme v roce 2003 postavili školu pro 540 žáků, tak někteří tehdejší obyvatelé kritizovali tehdejší vedení obce, že postavilo zbytečně velikou megalomanskou školu. A před zhruba sedmi lety jsme začali řešit, že opravdu budeme potřebovat druhou základní školu, stejně velkou, jako byla ta původní. Takže po sedmi letech se to konečně podařilo," říká Pavel Smutný, starosta Jesenice. 

Do školní budovy obec investuje nemalé prostředky. Ale není v tom sama.

"To celkové číslo odhadujeme na nějakých sto padesát, sto sedmdesát milion korun včetně vybavení, které do toho musí dát obec plus dvě stě dvacet jedna milionů z dotace Ministerstva školství, padesát milionů ze Státního fondu životního prostředí, respektive Evropské unie, Operačního programu životního prostředí a dotace kraje, která je ve výši deseti milionů korun," počítá Pavel Smutný.

Ministerstvo školství vnímá rychle se rozvíjející metropolitní oblast Středočeského kraje jako jednoznačnou investiční prioritu a má pro ni od roku 2016 nastavený speciální program.

"Celkem v tom programu je 1,6 miliardy korun a ještě půl miliardou korun chceme v nejbližší době podpořit další svazkové školy  právě v těch aglomeracích okolo Prahy, což je Praha východ a Praha západ, kde ta populace přece jen významným způsobem stoupla a je potřeba stavět nové školy," představuje plány Ministerstva školství - státní tajemník, Jindřich Fryč. 

"My ten problém zažíváme v té bezprostřední blízkosti Prahy už od dob porevolučních. Naše obec měla 1300 obyvatel, dneska máme 4100 a Jesenice je na tom podobně - měli 2500 obyvatel, dneska mají 10 000," říká starosta obce Psáry Milan Vácha. 

Nová jesenická škola by měla své první žáky uvítat už v září příštího roku. Bude mít osmnáct kmenových tříd pro devět ročníků, tedy dvě třídy pro každý ročník. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu