• Načítám...
>

Cinibulkova stezka patří k nejhezčím v kraji

Ve Středočeském kraji je spousta zajímavých naučných stezek. Avšak Cinibulkova trasa na Kokořínsku patří k těm nejlepším, které můžete absolvovat. Většina zájemců absolvuje jen některé úseky stezky. Přesto projít jí celou není až tak náročné, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Reklama

Cinibulkova naučná stezka na Kokořínsku patří k těm nejhezčím a nejpestřejším, které můžete absolvovat ve Středočeském kraji. Je pojmenovaná po učiteli a propagátorovi turistiky Josefu Bedřichovi Cinibulkovi. Jedná se o 9 kilometrový úsek, který začíná v obci Mšeno. Přestože je v průvodcích často terén označován za náročný, ve skutečnosti je cesta velmi dobře schůdná. 

"Ta cesta nám třikrát klesne zhruba asi o 80 metrů. Takže se to pak musí zase vystoupat. Tak v tomto smyslu je to náročné. Jinak je to pohodové až na jeden úsek, kde je skalní řetěz a lidé se toho bojí," uvedl bývalý značkař, kartograf, geolog v penzi, Jiří Rohlík. 

Většina turistů z obav, že je trasa členitá a mírně kopcovitá, raději volí kratší trasu této stezky, čímž se zbytečně ochuzuje o další zajímavé atraktivity. Pokud se tedy rozhodnete absolvovat celou trasu, stačí se držet po celou dobu žlutého psaníčka. Neunikne vám tak krásná Kokořínská krajina, projdete přírodními průchody a narazíte na různé skalní útvary. Ty jsou nejvíce vidět ve skalním městě Bludiště. 

"Ze severočeské tabule se ty písky usazovaly, moře pak následně opadalo a skály rozpukaly v pravoúhlých systémech," uvedl značkař, kartograf, geolog, Jiří Rohlík.

Dalším zajímavým lákadlem je Průsečná skála. Jedná se o hlubokou vozovou cestu vytesanou v pískovcovém masivu. 

"Když tady byl tábor švédských vojsk ve 30leté válce pod vedením generála Torstersona, si to tady švédové prosekali, aby mohli projíždět s vojenskými vozy," uvedl značkař, kartograf, geolog v penzi, Jiří Rohlík.

Následně na to dojdete k dalším zajímavým a turisticky oblíbeným útvarům pojmenovaným Obří hlava a Žába. Pokud máte ještě dostatek sil, vydejte se z tohoto místa dále po modré značce a dojdete k Pokličkám, které se hrdě tyčí nad krajinou a poskytují netradiční zážitek. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu