• Načítám...
>

Kraj plánuje postavit více škol

Kraj podepsal memorandum s ministerstvem školství. Výsledkem spolupráce by mělo být detailní zmapování kapacit mateřských a základních škol. Na základě toho budou vytipována nejvhodnější místa pro vybudování těchto vzdělávacích zařízení.

Reklama

Středočeský kraj patří k regionům s největším přírůstkem obyvatel. Důležitou roli hraje i blízkost s hlavním městem. Kvůli rychlým demografickým změnám tak obce nejsou schopny nabídnout dostatečné kapacity mateřských a základních škol. Výhled do budoucna navíc ukazuje, že se tato situace bude spíše zhoršovat. 

"Ten problém, který se týká demografie, se bude ještě v budoucnu zhoršovat. Přestože v posledních letech šly masivní investice z vládní úrovně do mateřských a základních škol, tak ta situace se nadále bude vyvíjet spíše negativně," uvedl ministr školství ČR, Robert Plaga.

"Zjistili jsme, že bohužel ne všechny obce jsou připraveny na to, že jim poroste počet dětí, které budou muset umístit v mateřských a základních školách, protože nemají připravené projekty. A přesto, že jsme na to dlouhodobě upozorňovali, tak se nic neposouvá vpřed. Alarmující je, že do dvou let může vzniknout obrovská poptávka po těchto místech," dodala hejtmanka Středočeského kraje, Jaroslava Jermanová Pokorná.

Tento nepříznivý stav by měla v příštích letech zmírnit a zlepšit nově uzavřená spolupráce mezi Středočeským krajem a Ministerstvem školství, a to na základě podepsaného memoranda. Na základe analýz budou stanovena nejvhodnější místa pro vybudování těchto vzdělávacích zařízení s tím, že by vznikly takzvané svazkové školky s působností pro více obcí. 

"Měla by vzniknout mapa, kde budou vytipována místa, kde vzniknou nové školky a školy. S tím, že je jedno, jestli je vybuduje kraj nebo svazek obcí. Rozhodně vznik svazkových škol a školek podporuje i Ministerstvo školství. My tomu rozumíme, jelikož je to mnohem ekonomičtější, než stavět jednotlivé školy a školky v malých obcích. A těch ve středních Čechách máme mnoho. A náklady, nejen na investici, ale i na provoz, jsou vysoké. Navíc si musíme uvědomit, že je velký nedostatek učitelů," dodala hejtmanka Středočeského kraje, Jaroslava Jermanová Pokorná.  

Na konci roku plánuje vedení kraje rozjet první pilotní projekty zaměřené na výstavbu mateřských a základních škol. V případě, že obce nebudou ochotné se sdružovat do svazků, převezme iniciativu v této oblasti Středočeský kraj.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu