• Načítám...
>

Zámek Kačina láká na historickou knihovnu

Patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v České republice, nachází se necelých 10 kilometrů od Kutné hory a nabízí několik prohlídkových okruhů. To je honosný zámek Kačina. Jedním z jeho největších lákadel je pak rozsáhlá zámecká knihovna.

Stáhnout video
Reklama

Základy poměrně mladého zámku Kačina byly položeny v roce 1806 a dokončen byl roku 1824. O jeho postavení se zasadil Jan Rudolf Chotek a zámek celou dobu sloužil jako letní sídlo tohoto rodu.

"Zámek Kačina si prošel bohatou historií. Patřil hraběcímu rodu Chotků, potom rodu Thun-Honsteinů, nakonec šel do dražby, patřil Wermachtu, sídlilo zde středisko Hilterjugend, potom přišli Vlasovci, nakonec Rudá armáda a poté Národní zemědělské muzeum. To vše zanechalo stopy na interiéru Zámku. Zhruba před 20 lety se podařilo kolegům většinu mobiliáře dohledat, ovšem faktem zůstává, že velká část je ztracena." říká Pavel Douša – ředitel pobočky MZM Kačina.

Dnes tak zde můžete například navštívit rozsáhlé interiéry, ve kterých si projdete jak soukromé, tak i reprezentativní pokoje tehdejší šlechty.

"Všechny ty salóny tvoří ucelenou prohlídkovou trasu, takže v každé místnosti se zaměříme na něco jiného. Třeba tady s tím růžovým salónem sousedí dámská ložnice, kde můžeme vidět portrét hraběnky Sidonie. Vyprávíme jim například o tom, že ona na tom portrétu byla velice krásná, ač v tu dobu byla již desetinásobnou matkou, protože se tady narodilo 10 Chotkovských dětí." prozradila Alena Štecherová – průvodkyně.

"Zároveň tady ukazujeme, což je zcela výjimečné, jak se na takovém zámku žilo služebnictvu a jak takový zámek fungoval v době, kdy tady Chotkové nebyli, protože šlo o letní sídlo. To znamená, že ukazujeme dřevník, prádelnu, kuchyň. To vše se nachází v suterénu." doplňuje Pavel Douša – ředitel pobočky MZM Kačina.

Novinkou letošního roku je také komentovaná prohlídka zámeckého parku, skleníku i bylinné zahrady. Jedním z největších lákadel je ale zámecká knihovna, jejíž architektura je inspirována římským pantheonem. Působil zde knihovník se svým sluhou, který zde zároveň žil a spolu s Rudolfem Chotkem vybírali knihy nejen z celé Evropy, ale i světa.

"Knihovna obsahuje 40 000 svazků. Nejstarší z nich pochází z 16. století a nejstarší knihou naší sbírky je Napoleonův popis Egypta. Je to panovnické vydání, které vydal Napoleon, když dobýval Egypt. Obsahuje 24 svazků," říká Pavel Douša – ředitel pobočky MZM Kačina.

Na zámku Kačina se pravidelně střídají nejrůznější kulturní akce, ať už hudební nebo divadelní. A to téměř každý den. Zastavit se zde můžete také na noční komentované prohlídky, i prohlídky v kostýmech. K vidění je toho na Kačině opravdu hodně. Proto nezbývá než vyrazit na celodenní výlet a přesvědčit se o tom na vlastní oči.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu