• Načítám...
>

Skalecké kapličky jsou Památkou roku 2019

Čtrnáct kapliček, které jsou součástí křížové cesty v Mníšku pod Brdy, bylo před několika lety zrekonstruováno. Díky tomu získaly titul Památka roku 2019. Zároveň s tímto titulem získalo město i finanční ocenění ve výši 50 tisíc korun, které použije na další rekonstrukci areálu Skalka, ve kterém se křížová cesta nachází.

Reklama

Zrekonstruované kapličky, které jsou součástí křížové cesty v Mníšku pod Brdy se pyšní titulem Památka roku 2019. Ten získaly ve stejnojmenné celostátní soutěži. 

"Pro město je to ocenění skvělé. Jednak proto, že jsme dostali i ocenění finanční, tzn. 50 tisíc korun, které určitě budeme dále investovat do rekonstrukce Skalky. Zároveň to je i takové symbolické ocenění dlouhodobé snahy celou tu křížovou cestu rekonstruovat," říká Magdaléna Davis, starostka Mníšku pod Brdy.

Křížová cesta je součástí barokního areálu Skalka. Jeho tradice sahá až ke konci 17. století. 

"Tehdy ho založil majitel panství Ignác Servác Engel z Engelsflussu ještě bez té křížové cesty. Byl tu kostelíček Máří Magdaleny, klášter a regulační dům, tzv. poustevna, který stojí na konci té křížové cesty. Až o 60 let později hraběnka Benedikta Čejková ten areál znovu obnovila. Nechala vystavět těch 14 zastavení křížové cesty a zajistila tomu celému místu finance tak, aby se sem mohl poté přestěhovat řád Františkánů, který tady dlouho působil," říká Magdaléna Davis, starostka Mníšku pod Brdy.

Město kapličky zrekonstruovalo v roce 2017 a kromě Mníšku pod Brdy a Středočeského kraje na obnovu tohoto místa významnou měrou přispěli také občané a to sto tisíci korunami z veřejné sbírky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu