• Načítám...
>

Jedna z nejmenších obcí kraje má 27 obyvatel

Dvě třetiny obcí a měst se početně rozrůstají, naopak čtvrtina se alespoň do určité míry „vylidňuje“. Nejlidnatějším městem je Kladno. Naopak jednou z nejmíň obydlených obcí je např. Hradiště na Benešovsku, kde je 27 obyvatel.

Reklama

Hradiště na Benešovsku se se svými 27 obyvateli řadí mezi jednu z nejméně obydlených obcí Středočeského kraje. První zmínka o ní pochází ze 13. století. To byla ještě nedílnou součástí města Vlašim.

"Samostatná obec vznikla roku 1991. Rozloha obce je 2,5 km2. V podstatě v porevoluční době, v těch 90. letech, se tady občané dohodli, tenkrát to ještě šlo, že se osamostatní a odtrhnou od města Vlašim a udělají samosprávní celek a od té doby se to snažíme udržovat," říká Radek Brabenec, starosta Hradiště.

Obec nemá vlastní hasičskou jednotku. V případě potřeby jsou obyvatelům k dispozici hasiči z nedaleké Vlašimi. Kvůli nízkému počtu obyvatel tu nejsou ani žádné oficiální spolky. 

"V dnešní uspěchané době nemají lidé moc čas, aby se sešli. Každý toho má moc. Nicméně pořádáme každý rok klasické akce, jako je pálení čarodějnic, výlov obecního rybníka, jednou za rok nebo za dva roky se dělají akce v místním kostele Nejsvětější trojice," říká Radek Brabenec, starosta Hradiště.

Starosta obce plánuje do budoucna výstavbu Obecního úřadu a Spolkového domu.

"Abychom se měli kde scházet. Další ve výhledu je nutnost opravit místní komunikace, jsou plánovány investice do vodovodní sítě včetně dešťové kanalizace a terénní úpravy v obci," říká Radek Brabenec, starosta Hradiště.

Věkový průměr obyvatel této vesničky je kolem 60 let. Hradiště je momentálně druhou nejméně obydlenou obcí ve Středočeském kraji. Na první příčku se nedávno dostal Bludov na Kutnohorsku s 25 obyvateli.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu