• Načítám...
>

Žlebský zámek nabízí prostředí jako z pohádky

Jedinečná sbírka zbraní, historické divadlo i skvostné sbírkové kolekce uměleckých předmětů. To vše a ještě více můžete obdivovat na zámku ve Žlebech. Procházka jeho prostorami vás navíc přenese do pohádkového prostředí.

Reklama

Zámek Žleby se nachází na území stejnojmenné vesnice v podhůří Železných hor. Po menším výšlapu vás uvítá gotická brána a za ní už zahrada se zámkem jako z pohádky.

"Žlebský zámek, v dnešní podobě jak ho známe, se tváří velmi romanticky. A on opravdu romantický je, ale pochopitelně pod svým novogotickým kabátem skrývá sám v sobě středověký hrad, který vznikl v polovině 13. století. První zmínky byly v roce 1289, pravděpodobně Lichtenburkové," říká Tomáš Řehoř – kastelán státního zámku Žleby.

Zámek byl postupně přestavován a prošel si renesančním i barokním obdobím. V 19. století byl pak přestavěn na romantický zámek. Na jeho finální podobě měli zásluhu tehdejší majitelé, knížata z Auerspergu.

"Pověstná je Žlebská zbrojnice na tom 1. okruhu. Ty zbraně jsou vlastně umístěny po celé prohlídkové trase. Ta trasa zahrnuje Rytířský sál, Rytířskou síň, vstupní halu, samozřejmě knihovnu, pracovny, přijímací pokoje a tak dále," doplňuje Tomáš Řehoř – kastelán státního zámku Žleby.

Vzácností je také dochovaný mobiliář zámku. Návštěvník si tak může udělat jasnou představu o tom, jak se tehdy jeho majitelům žilo. Dojmy umocňuje také autentická kuchyně, která ve vybraných dnech ožívá a vy se tak díky dobově oděnému personálu můžete vrátit v čase.

"Součástí prohlídky je třeba unikátní dochované zámecké divadlo s původním vybavením, s původní sbírkou historických kostýmů a mnohé další součásti běžného života na tehdejším aristokratickém sídle. Včetně například dochované hygieny," dodává Tomáš Řehoř – kastelán státního zámku Žleby.

Malebné prostory zámku ve Žlebech se také několikrát objevily před objektivem kamery. Není divu, že si toto kouzelné prostředí vybrali například režiséři pohádek Kouzla králů, Tři Bratři nebo O Šípkové Růžence. I díky tomu si zde každoročně najdou cestu tisíce návštěvníků.

"Nejvíce je zajímá život knížecí rodiny, jaké například měli postavení a jak se jim samozřejmě tady na zámku žilo, protože vidíte, že zámek je opravdu pohádkový.  Takže spíše ten život rodiny, popřípadě se zajímají o sbírkové předměty knížete Vincence Karla Auersperga," prozrazuje Kristýna Poláková – průvodkyně.

K dispozici jsou zde 3 prohlídkové okruhy, během kterých nahlédnete nejen do autentických pokojů, které se z dob dávno minulých zachovaly, ale třeba i do kaple, nebo na Velkou věž. Zámek je během prázdnin otevřen od úterý do neděle. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu