• Načítám...
>

Středočeská ODS čistila řeku Jizeru

Středočeská ODS zakončila úklid řek čištěním Jizery. Celkem bylo takto vyčištěno více než 20 kilometrů vodních toků. Mimo Jizery se v předchozích týdnech vyčistila Sázava, Berounka či Labe.

Reklama

Středočeská ODS v rámci své kampaně do nadcházejících krajských voleb čistí středočeské řeky. Po Labi, Berounce a Sázavě přišla na řadu řeka Jizera.

"Musím říct, že Jizera je jednou z nejčistších řek. Ona má velmi krátký tok z Jizerských hor. Je velmi krátká a studená a není tady takový turistický ruch, jako třeba na jih od Prahy u Berounky nebo na Sázavě, ale každopádně chceme, aby i ta Jizera byla úplně čistá. Proto jsme se rozhodli v rámci kampaně projet Jizeru alespoň částečně a posbírat odpadky, pokud je najdeme. Pokud je nenajdeme, tím lépe. Tím se ukáže, že tady obyvatelé kolem Jizery jsou čistotnější než třeba kolem Berounky, kde byla spousta odpadků," říká Karel Bendl, starosta Benátek nad Jizerou.

Jizera byla poslední zastávkou čištění řek. Na celkem čtyřech vodních tocích sesbírali středočeští občanští demokraté více než tunu odpadků.

"Včetně dnešní Jizery vyčistíme něco kolem 20 říčních kilometrů. Posbírali jsme, kdybych to měl odhadnout a předpokládat, že i dneska se na Jizeře nějaký odpad najde, něco kolem 1- 2 tun. Ukázalo se, že např. na Berounce bylo těch odpadů opravdu méně, než bych čekal, protože v těch předchozích letech tam rok co rok nějakou tunu odpadu vodáci vždycky našli," říká Martin Kupka, kandidát na hejtmana Středočeského kraje.

Právě na pravidelné čištění Berounky navázal tento projekt, který by se mohl v budoucnu opakovat.

"Já si myslím, že by to bylo záslužné. Samozřejmě je to otázka organizace, ale něco takového, co dnes dělá ODS, by měli dělat možná všichni občané Středočeského kraje v rámci svého komunitního života. Měli by se prostě domluvit a vždycky své nejbližší okolí alespoň jednou ročně vyčistit od odpadků a řekla bych, že to má i velký vzdělávací smysl, protože člověk, který si ten odpadek zvedne a uklidí, tak ho nikdy už nevyhodí," říká Jarmila Smotlachová, starostka Hlavence.

Kromě politiků dorazilo čistit břehy řeky Jizery v úseku mezi obcí Horky nad Jizerou a Benátky nad Jizerou také mnoho dobrovolníků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu