• Načítám...
>

V Nezabudicích vzpomínali na J. Fraňka

Středočeská obec Nezabudice vzdala hold svému obyvateli Jaroslavu Fraňkovi. Pietní akt se koná pravidelně každý rok. Mimo obce se na něm podílí také rakovnické muzeum. To v Nezabudicích zřídilo pamětní síň tomuto popravenému odbojáři.

Stáhnout video
Reklama

Středočeská obec Nezabudice vzdala hold svému obyvateli Jaroslavu Fraňkovi. Ten byl v roce 1943 popraven.

"Byl to místní rodák a odbojář, který byl v 1. i 2. světové válce. Měl založenou odbojářskou skupinu a schovával zbraně," říká Jitka Vydrová, starostka Nezabudic.

"Byl to legionář a odbojář, ale byla to i taková postava, která plní funkci až mytologické postavy tohoto regionu. Velice zajímavá osoba, která se nakonec dostala i do knížek Oty Pavla, do filmů apod.," dodává Magdalena Elznicová Mikesková, ředitelka Muzea T. G. M. Rakovník

Pietní akt se koná pravidelně každý rok. Letošního ročníku se zúčastnil také radní Středočeského kraje.

"Já jsem rád, že jsou takoví lidé, kteří pečují o památku osob, na které náš národ má být po právu hrdý," Robert Bezděk, radní Středočeského kraje.

"Koná se každoročně, ob rok se dělá i rekonstrukce zatčení pana Fraňka. To se letos z důvodu koronaviru nekonalo. Vše se koná pod záštitou rakovnického muzea, se kterým máme velice dobré vztahy," říká Jitka Vydrová, starostka Nezabudic.

Vzdát hold Jaroslavu Fraňkovi mohli lidé nejen u pamětní desky, ale také v Pamětní síni, která byla u té příležitosti zpřístupněna veřejnosti.

"Šlo hlavně o to, vybudovat tady památku, pamětní síň Jaroslava Fraňka. Je to vlastně taková jedna z nejmenších poboček našeho muzea. Různě se střídaly objekty, ve kterých to muzeum bylo. Nakonec zakotvilo tady v budově obecního úřadu, kde má celkem pěknou místnost, kterou dovybavujeme postupně ve spolupráci s obcí, která nám velice vychází vstříc a pomáhá. Prezentujeme tu osobnost Jaroslava Fraňka, ukazujeme jeho osobní předměty a další věci," říká Magdalena Elznicová Mikesková, ředitelka Muzea T. G. M. Rakovník.

Pamětní síň je běžně veřejnosti přístupná pouze na základě telefonické dohody.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu