• Načítám...
>

Hrusice připomínají rodáka Josefa Ladu

Obrazy Josefa Lady i příroda a budovy, které ho inspirovaly. To vše lze najít v rodišti slavného malíře a spisovatele, v Hrusicích. Kromě prohlídky míst, která jsou s ním spojena, lze navštívit Památník Josefa lady a vyslechnout si výklad průvodců.

Reklama

Pablo Picasso o něm řekl, že je to náš největší umělec. Jeho ilustrace známe z Haškových knížek i vánočních pohledů. Řeč není o nikom jiném než o Josefu Ladovi, jehož životní cesta začala v obci Hrusice. Každý, kdo do Hrusic zavítá, má možnost do života a díla tohoto slavného autora nahlédnout, především, pokud navštíví jeho památník.

"Památník Josefa Lady je umístěn v jeho bývalé letní vile, kterou si nechal postavit pro sebe a svoji rodinu. Je tady umístěna stálá expozice v šesti místnostech. Obměňujeme ji podle potřeby a podle možností. Už samo o sobě to má svůj genius loci tím, že tady Lada skutečně trávil svůj život," řekla průvodkyně Blanka Šubrtová. 

Ve dvou patrech vily je možné najít například místnost věnovanou přátelství Lady a Haška, Ladův ateliér, obrazy jeho dcery Aleny a část expozice věnovanou pohádkám. Děti i dospělí zde budou moci zavzpomínat na kocoura Mikeše, chytrou kmotru lišku nebo vodníka. Pohádkami a světem dětí jsou inspirovány i exponáty v zahradě před památníkem.

"Venku můžete vidět pískoviště, kde momentálně chybí písek, ale je tam obrázek na téma Karel do pekla zajel, lavičky z laminátu, které jsou naproti, chlapec s káčou, jak se dříve točila káča a lampa od Hany Novákové, ta je funkční," řekla Blanka Šubrtová, průvodkyně. 

Josef Lada nakreslil přibližně 15 000 barevných a černobílých ilustrací a namaloval přes 550 obrazů. Kromě jejich ukázek nabízí památník i model vesnice z Ladovy doby.

"Tady je samozřejmě možné vidět spoustu jeho ilustrací, máme tady dokonce jeho rodokmen, aby se každý mohl podívat, máme tady další modely," řekla místostarostka Hrusic Ivana Plechatá.

"Návštěvníci se mohou podívat, jak vypadala Ladova chaloupka. Je to na motivy, které vytvořil pan Škarda. Můžete tady vidět i kostelík, který se stal inspirací pro jeho obrázky - je to kostel sv. Václava. Lada nemaloval nikdy podle skutečnosti, nicméně ty dominanty, které používal v obrázcích, tady opravdu existují," uvedla Blanka Šubrtová, průvodkyně.

Podle slov průvodců žádný z kostelů, který Lada namaloval, nevypadal přesně jako Hrusický kostel. Ale každý měl ve své podobě některou z jeho částí. Díky Ladovým obrazům mohou dospělí zavzpomínat na dětství, zatímco se budou jejich potomci možná podivovat nad dobou bez mobilů plnou sáňkování a pečení brambor v ohništi. 

Během let v Hrusicích vzniká čím dál více připomínek národního umělce Josefa Lady. Ať už si na něj návštěvníci vzpomenou při obědě ve stylové restauraci či u upomínkových cedulí.

"Máme tady velmi pěkně vyvedenou bustu Josefa Lady před obecním úřadem, kde se děti mohou zastavit i na našem dětském hřišti," doplnila místostarostka Hrusic Ivana Plechatá.

Obcí se mohou návštěvníci projít kdykoliv. Památník je otevřen od středy do neděle od devíti do dvanácti hodin a od půl jedné do půl páté odpoledne. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu