• Načítám...
>

Český Brod plánuje rozšířit vodojem

Rozrůstání obyvatel měst se rovná větší spotřeba vody. Vedení Českého Brodu tak chce rozšířit místní vodojem na víc než dvojnásobek kapacity. Vypomoci by tento projekt měl v odpoledních špičkách spotřeby vody.

Reklama

Český Brod má hotový projekt, stavební povolení a schválenou dotaci na rozšíření vodojemu na Vrabčici. Ten se rozroste o druhou komoru s objemem zhruba 900 kubických metrů a bude sloužit převážně k lepšímu zásobování města vodou.

"Je to nezbytné nejen pro rozvoj města. V tuto chvíli bojujeme s nedostatkem pitné vody. Šlo o jednokomorový vodojem, který není možné v provozu udržovat a v případě havárie nahradit," říká Jakub Nekolný, starosta Českého Brodu.

"V případě odstávek je odstavena část města. Začali jsme projektovat druhou komoru vodojemu již před několika lety. V současné době máme vydané stavební povolení a stavební dokumentaci. Dále jsme požádali o dotaci z Fondu životního prostředí," říká Hana Dočkalová, vedoucí odboru rozvoje.

Celkové náklady na výstavbu druhé komory vodojemu jsou odhadovány na 33 milionů korun. Z toho 18 milionů půjde z dotace státního fondu. V současné době je ve městě vyhlášen stopstav na připojení k vodovodní síti. 

"Máme dva nové zdroje a projektovou dokumentaci na jejich vystrojení a vybudování nového převaděče do města. Tato akce by měla stát asi 90 milionů korun a 50 milionů korun by měl přispět Státní fond životního prostředí v rámci svých dotací," říká Hana Dočkalová, vedoucí odboru rozvoje.

Město oslovilo několik projektantů, kteří mají akreditaci na vodohospodářské stavby. Projekt obsahuje také pár moderních technologií.

"To není zásadní. Zásadní je zadržení vody a dostatečná kapacita pro vodovodní síť města. Zásadní je také nastavení tlaku pro výše položené části města,"  říká Jakub Nekolný, starosta Českého Brodu.

Datum započetí realizace projektu závisí na výběrovém řízení na zhotovitele. Předpokládá se, že by stavba následně mohla trvat několik měsíců.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu