• Načítám...
>

Křečhoř chce opravit památník Bitvy u Kolína

Monumentální památník bitvy u Kolína na vrcholu nad Křečhoří letos oslavil 122. výročí. Patnáct metrů vysoký pilon připomínající krvavou bitvu v roce 1757, v níž rakouské vojsko porazilo pruskou armádu vedenou králem Bedřichem II., však není zrovna v dobrém stavu. Proto se vedení Křečhoře rozhodlo památník za pomoci Kolína zrekonstruovat.

Reklama

Psal se  rok 1757. Prusové po vítězné bitvě u Štěrbohol oblehli Prahu a během pár dní zahájili její ostřelování z těžkých děl. Na pomoc obležené Praze vytáhlo z Moravy vojsko v čele s hrabětem Leopoldem Daunem a naproti mu vyrazili Prusové, vedeni králem Fridrichem II. Velkým. Vojska se setkala 18. června v blízkosti Kolína.

"Je to sedmiletá válka. Marie Terezie s Fridrichem Pruským," říká Lubomír Šálek, starosta Křečhoře.

"Bitva u Kolína je jednou z nejvýznamnějších bitev v českých dějinách. Máme blízko u Křečhoře památník a ten patří obci Křečhoř. Každoročně tam pořádáme připomenutí bitvy u Kolína, která zde byla. Sejde se vždy na tomto místě několik stovek, někdy i tisíc účastníků," říká Michael Kašpar, starosta Kolína.

Památník Bitvy u Kolína byl vybudován v roce 1898 u příležitosti 50. výročí nástupu císaře Františka Josefa I. na trůn. Letos oslavil památník 122. výročí a vedení nedaleké obce Křečhoř s rozhodlo objekt zrekonstruovat za pomoci města Kolín.

"Není v dobrém stavu. Domluvili jsme se, že pomůžeme obci Křečhoř s tím, že bychom požádali o celkovou rekonstrukci tohoto památníku," říká Michael Kašpar, starosta Kolína.

"Žádost byla podána. Dostali jsme odpověď od Norských fondů, kam jsme žádost podávali, že byla zaregistrována. Teď čekáme jaký bude výsledek a jestli budeme vybraní. Pokud to chceme zachovat nám i budoucím, tak se s tím něco udělat musí," říká Lubomír Šálek, starosta Křečhoře.

Rekonstrukce by měla spočívat v celkové opravě zdiva a kovových prvků. Naposledy byly částečné opravy památníku provedeny v roce 1969. Od té doby objekt chátrá.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu