• Načítám...
>

Mělník hostí Imaginárium bratří Formanů

Regionální muzeum Mělník přivítalo hravou interaktivní výstavu Imaginárium bratří Formanů. Na své si tam přijdou jak ti nejmenší, tak jejich rodiče. Výstava návštěvníkům představí loutky a divadelní dekorace, které sice už neožívají přímo v představeních, ale pořád mají co nabídnout. K vidění je i řada důmyslných mechanismů, se kterými je možné si hrát. V rámci výstavy je připravena i soutěž o zajímavé ceny.

Reklama

Pokud si lámete hlavu, kam vyrazit s rodinou na zajímavý výlet, tak nemusíte brázdit jen hrady a zámky, ale můžete například do Regionálního muzea v Mělníku, kde je pro návštěvníky připravena netradiční výstava Imaginárium bratří Formanů. 

„Já bych řekl, že je to někde mezi výstavou a hernou. A teď je důležité, jak to každý pojme. Jestli se lidé budou bát sáhnout na to, na co by měli a mohli a občas někde otočit kličkou, aby se jim rozhýbal nějaký obrázek. Anebo, zda mají dostatek citu na to, aby si na to sáhli hezky, citlivě, něžně a ne tak, že to musíme hned přijít opravovat,“ představuje výstavu jeden z autorů výtvarník a divadelník Matěj Forman.

Výstava, která připomíná spíš divadelní představení, které si návštěvníci mohou sami rozehrát, chce ukázat i radost z objevování starých a nepotřebných věcí. 

„Je to i o tom nabídnout něco, s čím se dá něco zažít, to znamená něco, co člověk opravdu musí vzít do ruky. Tam to často není ani tak o té estetice, ale spíš o tom, že to někdo vyrobí ze dřeva, že to má nějaký mechanismus a je zkrátka možné obdivovat i jednoduchou věc, která má svůj půvab, ale má i nějakou funkčnost a odráží se v ní i lidský kumšt a řemeslo,“ říká dál o projektu výtvarník Matěj Forman.

Ve dvou výstavních místnostech jsou k vidění nejrůznější hračky, ale i vynálezy, jako například praxinoskop nebo camera obscura. Dostat do muzea všechny exponáty přitom nebylo vůbec jednoduché. 

„Všechny ty těžké kulisy se musely nosit až nahoru, do bývalého půdního prostoru, kde máme velkou výstavní síň, což bylo složité, ale zvládlo se to,“ uzavírá ředitelka Regionálního Muzea Mělník Miloslava Havlíčková. 

Výstava potrvá v Regionálním muzeu Mělník až do 4. října. Doprovázet ji bude výtvarná soutěž Moje imaginárium o zajímavé ceny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu