• Načítám...
>

V Břežanech II otevřeli cyklostezku

Kolínsko je bohatší o další cyklostezku. Spojuje obec Břežany 2 s železniční zastávkou Roztoklaty. Jde vlastně i o chodník. Obyvatelé donedávna museli cestu na vlak absolvovat po silnici, teď je jejich cesta bezpečnější.

Reklama

"Pro nás ta cyklostezka znamená strašně moc, protože tato silnice je strašně frekventovaná a využívají ji i kamiony. A u nás 90 procent obyvatel dojíždí vlakem do Prahy a tuto trasu museli absolvovat pěšky po silnici," řekla břežanská starostka Alena Hlaváčková z SNK.

Investory vyšla zhruba na deset milionů korun.

"Vybudovala se za přispění Středočeského kraje z Fondu obnovy venkova, z Evropských dotací, ale téměř polovinu zaplatí i obec. Nám to ale nevadí, cyklostezka je super," dodala starostka Hlaváčková.

"Středočeský kraj přispěl částkou něco přes tři čtvrtě milionu a to z Fondu obnovy venkova, což je velmi populární fond, který má využití snad v každé obci, kam jsme přispívali nějakou částkou. A konkrétně u této cyklostezky jsme přispěli na osvětlení této cyklostezky, takže jsme rádi, že jsme přispěli k dobré věci," prozradil radní Středočeského kraje Martin Herman.

Chodník, cyklostezka, ale i trasa pro inline bruslaře - takové využití najde nová cesta.

"Čím větší využití, tím lépe. My jak pořád investujeme, tak já jsem spíše zvyklý otevírat nějaké silnice nebo mosty. Teď, když člověk otevírá tu cyklostezku a vidí tu ty malé děti a tu koloběžkiádu, tak to člověka ještě naplní takovým zvláštním pocitem, " svěřuje se středočeský radní.

Otevření cyklostezky Břežany II - Roztoklaty byla velká sláva. Po slavnostním přestřižení pásky začala koloběžkiáda, kterou přijel podpořit i světový šampion v cyklokrosu Miloslav Kvasnička se svým neméně úspěšným synem Tomášem a nechybělo ani tradiční občerstvení s táborákem. Středočeský kraj nabízí podobnou finanční pomoc i dalším obcím v regionu a to díky Fondu obnovy venkova.

"Ten fond je právě výjimečný tím, že není dáno, na co konkrétně slouží. Ty obce mají, nechci říct úplně nárok, ale ta částka se odvíjí podle počtu obyvatel. Na každého obyvatele je tisíc korun. A obce si o to zažádají a využití je právě na nich," vysvětlil radní Herman.

Jestli peníze použijí na chodník, cyklostezku nebo veřejné osvětlení je čistě jen na rozhodnutí obcí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu