• Načítám...
>

Mělník navštívila loď Tajemství

U mola mělnické náplavky přistála divadelní loď Tajemství bratří Formanů. Odstartovala tak letošní kulturní léto a s ním i výstavu Imaginárium bratří Formanů v Regionálním muzeu Mělník.

Reklama

"Tak jsme tady. Na přístavu. V Mělníku. Byl takový klid, ale teď se sem blíží loď Tajemství. Divadla bratří Formanů. Ale, prosím vás, kde je Divadlo bratří Formanů, tam je nepořádek, chaos... A proto jsem tu já. A se mnou je tu zákon a pořádek! Nebojte se, všechno dobře dopadne, teď půjdeme pozdravit loď a hlavně ohlídám to přístaviště. Aby pěkně zakotvili. To víte, fouká vítr - to není žádná legrace!" 

Těmito slovy nás uvítala loutka strážníka na ruce Matěje Formana. A my jsme se zeptali Víta Maštalíře, moderátora Divadla bratří Formanů, jaká že to tajemství vlastně loď Tajemství přivezla.

"Tak krom úžasného dětského představení Aladin, které je tedy pro celou rodinu, tak jsme přivezli i bar, kde máme spoustu pochutin i výtečný gril, kde můžete ochutnat i mezinárodní kuchyni. A kromě toho různé zábavy. Budeme tady promítat i film o vzniku této lodi Nachové plachty," říká Vít Maštalíř. 

"Nese s sebou divadlo a nese s sebou kulturu a může putovat z města do města. Je to velké tajemství pro nás, že ještě po dvaceti letech, protože je to skoro na den přesně, co jsme díky Praze 2000 loď vybudovali, jsme ještě tady," dodává Matěj Forman.

"Tahle loď byla postavena kvůli jednomu představení. Právě kvůli jednomu představení těch Nachových plachet, se kterými dlouho jezdili. A potom, co to skončilo, tak se přemýšlelo, co dál. A vznikl z toho prostor, divadlo jako stagiona, kde nehraje jenom Divadlo bratří Formanů, ale dělají se tu různé koncerty, hrají tady jiná divadla, promítají se tady někdy filmy a bavíme se," popisuje život lodi Vít Maštalíř.

Loď Tajemství, tedy plovoucí divadlo bratří Formanů není žádná kocábka. Železná vana váží tři sta tun a uveze tisíc sto tun. Na mělnickou náplavku přilákala davy lidí spolu s food festivalem Moře u Mělníka, který nabídl nejen kulinářské zážitky, ale i zábavu pro děti. Ty si mohly přímo na náplavce pohrát s některými exponáty z výstavy Imaginárium bratří Formanů, kterou hostí Regionální muzeum Mělník. 

"Tady jsou to dvě místnosti. V té menší je koncentrace takových věcí na hraní a v té větší je plno fotografií a je tam víc rozprostřená poetika toho divadelního světa," přibližuje obsah výstavy Matěj Forman. 

Zatímco plovoucí divadelní kolos odrazil od mělnické náplavky vstříc dalším cílům, Imaginárium bratří Formanů bude těšit návštěvníky mělnického muzea až do čtvrtého října. 


 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu