• Načítám...
>

Hejtmanka navštívila Alzheimercentrum

Téměř 40 klientů je umístěných v Alzheimercentru v Černošicích. Tady jsou ve 24 hodinové péči kvalifikovaného personálu. S tím, jak takový den v tomto zařízení probíhá, se při své návštěvě seznámila i středočeská hejtmanka.

Reklama

Již téměř rok funguje ve středočeských Černošicích Alzheimercentrum. V současné době tu je umístěno 39 klientů.

"Poskytujeme péči osobám se všemi formami demence, mezi které patří Alzheimerova choroba, proto Alzheimercentrum. Jsou tu dvoulůžkové pokoje, které jsou námi vybaveny základním nábytkem, tzn. lůžkem, poličkou, nočním stolkem, stolem. Jsou bezbariérové a každý pokoj má své sociální zázemí," říká Jarmila Siverová, ředitelka Alzheimercentra.

O klienty se tu stará kvalifikovaný personál. Ten zajišťuje pravidelný režim, který je pro lidi s demencí velmi důležitý.

"Každý den začíná zhruba po 7. hodině a řídí se tím, jaké jsou zvyklosti každého klienta, protože zpracováváme u každého klienta autobiografickou anamnézu a podle toho se potom plánuje tzv. individuální plán péče. Nicméně je potřeba dodržovat nějaká režimová opatření," říká Jarmila Siverová, ředitelka Alzheimercentra.

Během dne je pro klienty připraveno několik terapeutických cvičení, podle jejich individuálního plánu. V centru kladou velký důraz na to, aby lidé nezůstávali celý den zavřeni v pokoji, ale aby byli aktivní. S tím, jak zařízení přes den funguje, se při své návštěvě seznámila i středočeská hejtmanka.

"Jsem spokojena, protože klienti Alzheimercentra mají krásné zázemí. Je to moderní nová budova, stojí tady zhruba rok. Mluvila jsem se samotnými klienty a vypadá to, že jsou spokojení. Mají tady prostor na zahradě, kde pěstují papriky, rajčata a jahody. Mají vlastní kuchyňku, mohou vařit. Musím říct, že je tu úžasný personál," říká Jaroslava Jermanová Pokorná, hejtmanka Středočeského kraje.

Alzheimercentrum v Černošicích je soukromým subjektem. I přes to na jeho provoz finančně přispívá Středočeský kraj.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu