• Načítám...
>

Ve Zruči si připomněli bitvu na Bílé Hoře

Již po dvacáté se konaly ve Zruči nad Sázavou Historické slavnosti aneb 400 let od bitvy na Bílé Hoře. Letošní ročník se nesl v duchu doby bitvy na Bílé Hoře. Návštěvníci se mohli o čtyři sta let vrátit v čase díky dobovým písním, tancům i soubojům a připomenout si tak tehdejší zvyky a obyčeje.

Reklama

Průvodem šlechty a vojáků v dobových kostýmech byly ve Zruči nad Sázavou zahájeny historické slavnosti. Letos si všichni účastnicí připomenuli bitvu na Bíle hoře, která se odehrála 8. listopadu roku 1620.

"Připomínáme si těmito slavnostmi čtyři sta let od  bitvy na Bílé hoře, ale věříme, že všechny souboje dnes dopadnou dobře a vše se v dobré obrátí. Chceme si zde na tu neblahou skutečnost, která se před čtyři sta lety vzpomenout," uvedla Martina Fialová, organizátorka Historických slavností.

Pro přítomné byl připraven bohatý program. Nechyběla dobová hudba, tance, divadlo či šermířské vystoupení. Své umění představili i alchymisté. 

"Máme zde padesát stánků. Jsou to i dobové stánky jako například kovář, pradlena. Tká se tady a nechybí samozřejmě ani stánky s občerstvením. Myslím si, že si zde každý najde to své. Jsou tu korálky, kamínky, keramika," popsala Martina Fialová, organizátorka Historických slavností.

Anketa

Podle reakcí návštěvníků se akce líbila.

"Těším se na tance." 

"Líbí se mi tady moc. Užívám si kostýmy. A jako žena hlavně šaty."

"Přišli jsme především na tance a ještě se rozkoukáváme."

"Nejvíce jsme se těšili na šerm, který se nám velice líbil."

Historické slavnosti se konají ve Zruči nad Sázavou už po dvacáté.  Tato už tradiční kulturní akce patří mezi ty, které naštěstí nebyly zrušeny v souvislosti s koronavirovu pandemií. 

"Mnoho akcí, jako například Královské stříbření Kutné Hory, bylo zrušeno. Jsem moc rád, že se podařilo alespoň zachovat a rozvíjet tradici zde ve Zruči nad Sázavou," konstatoval Zdeněk Štefek, zastupitel Středočeského kraje.

"Vidím zájem, který tu je. Vidím i opatření, která tu jsou a myslím si, že je dobře, že se akce koná,"konstatoval Robert Bezděk, radní Středočeského kraje.

Kromě parku byl lidem přístupný i samotný zámek. Ten si mohli zájemci projít v rámci komentovaných prohlídek. Speciálně pro děti byla připravena naučná stezka rytíře Miloty. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu