• Načítám...
>

V Berouně mají sdílená elektrokola

Obyvatelé Berouna mají od tohoto týdne k dispozici službu sdílených elektrokol. Těch je ve městě celkem 100 a k jejich zapůjčení mohou lidé využít mobilní aplikaci. Služba je dostupná také v okolních městech Králův Dvůr, Tětín a Hýskov.

Reklama

100 elektrokol v 15 dobíjecích stanicích mají nově k dispozici obyvatelé Berouna, Králova Dvora, Tětína a Hýskova. Vedení radnic si od zavedení této služby slibují snížení dopravní zátěže.

"Nápad vznikl už v rámci předvolební kampaně našeho hnutí Nezávislí Berouňáci. Bavili jsme se o tom, že je třeba pro zlepšení dopravy ve městě udělat nějaký krok směrem k občanům. Jedna z těch věcí byla zavedení elektrokol. Krátce poté co jsem nastoupil do úřadu jsme se začali bavit s kolegy v radě zastupitelstva, jak to udělat. Do toho byla jednání s nadací Tipsport, kdy jsme se domluvili, že tato nadace do toho vstoupí finančně," uvedl Dušan Tomčo, místostarosta Berouna.

Díky tomu je vždy prvních 15 minut jízdy na kole zdarma. Další minuty jsou zpoplatněny podle tarifu, který si každý uživatel může sám zvolit.

"Chtěli jsme aby elektrokola byla přístupná co největšímu počtu lidí jak v Berouně tak i v přilehlých obcích, které s námi na projektu spolupracují. Tak jsme se dohodli, že prvních patnáct minut jízdy bude hradit nadace Tipsport," doplnil Dušan Tomčo, místostarosta Berouna.

Pro využití služby je potřeba mít staženou mobilní aplikaci. Jejím prostřednictvím probíhá zapůjčení těchto kol v dobíjecích stanicích.

"Služba funguje velice jednoduše přes telefon. Když jsme se bavili o tom, kdo by jim tuto službu měl zajišťovat padla volba na firmu Nextbike, která má s tímto zkušenosti po celé světě. Není nic jednoduššího nežli si naskenovat QR Kód a kolo si půjčit a pak ho zase vrátit do stojanu. Vrácením do stojanu výpůjčka končí. Samozřejmě je možné, aby službu používali i lidé, kteří nemají chytrý telefon. Stačí když si registraci udělají přes klasický počítač," upozornil Dušan Tomčo, místostarosta Berouna.

V tomto případě půjčení probíhá formou klasických SMS zpráv a je tak možné, aby tuto službu využívali i lidé, kteří nemají chytrý telefon.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu