• Načítám...
>

Obce v kraji využívají zavlažovací vaky

S nedostatkem deštových srážek a s následným vysycháním stromů bojují i města ve Středočeském kraji. Ve spolupráci se Středočeskými vodárnami obce upevňují na mladé či oslabené dřeviny zavlažovací vaky. Ty umožňují postupnou zálivku s tím, že nedochází ke zbytečným ztrátám této cenné tekutiny oproti běžným způsobům. K tomuto kroku přistoupilo i Kladno.

Reklama

Kladno se přidalo k obcím ve Středočeském kraji, které aktivně bojují proti nedostatku dešťových srážek a vysychání stromů. Už v minulém roce nechalo upevnit na několik stromů zavlažovací vaky. Vzhledem k tomu, že se tento způsob zálivky dřevin osvědčil, radnice navýšila i letos jejich počet.

"Když se zalévá normálně tak se prostě strom zalije a pak se jede zalévat další. Voda odsud rychle odteče, vypaří se. Zatímco z vaku pomalu kape, takže strom je mnohem lépe zásobený vodou. Zatím máme nově nainstalováno patnáct vaků. Celkem je jich kolem šedesáti. Podle podmínek, v závislosti na tom kolik ještě vysadíme stromů, bychom případně ještě přikoupili další," uvedl Dan Jiránek, primátor města Kladna.

Instalace 65 litrového vaku zabere jen pár vteřin a naplnění vodou tři minuty. Z vaků se pak veškerá vláha postupně dostane do půdy přímo u stromu až ke kořenům. Nedochází tak ke zbytečným ztrátám cenné tekutiny.

"Vaky používáme na podobných místech, tedy v úzkých pásech zeleně, protože je tam vyšší teplota. Okolo je asfaltová vozovka, chodník. Množství vsáklé vody i při normálním dešti je v takových podmínkách mnohem menší nežli je to u stromu, který roste uprostřed zeleně," popsal Dan Jiránek, primátor města Kladna.

Další výhodou je, že za instalaci zavlažovacích vaků obce neplatí. Na městech je, aby následně zajistili dodávku vody.

"K zavlažování nepoužíváme pitnou vodu. Buď dovážíme vodu z Vltavy, kterou čerpáme do průmyslové zóny Kladno- východ nebo používáme vodu dešťovou,"doplnil Dan Jirák, primátor města Kladna.

Vaky se tak objeví u stromů nejen v Kladně, Mělníku, Neratovicích a Kralupech nad Vltavou, ale nově i v Líbeznici, Byšicích a Veltrusech. D. W. Praha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu