• Načítám...
>

Výstavba kanalizace v Zibohlavech se blíží

Městská část Zibohlavy bude mí konečně vlastní kanalizaci. Ministerstvo zemědělství v těchto dnech potvrdilo Kolínu dotaci na její výstavbu, která se plánuje více než deset let.

Reklama

Zibohlavy jsou jedinou městkou částí Kolína, která dosud nemá vlastní kanalizaci. Na tu čeká přes deset let. Původně byl plánovaný velký přivaděč na čističku, ale od toho se upustilo. Mezitím totiž začaly budovat kanalizaci sousední Radovesnice.

"Před patnácti lety se vytvořil projekt na to, že se z Kolína udělá dlouhý přivaděč až na kolínskou čerpací stanici odpadních vod.  My jsme záměr přeprojektovali a zajišťujeme v tuto chvíli přivaděč přes obec Radovesnice kde realizují svojí kanalizaci. Přivaděčem pak půjdou do Kolína," uvedl Michael Kašpar, starosta Kolína.

Navržení projektu kanalizace nebylo jednoduché kvůli převážně kopcovitému terénu v této lokalitě. Vedení města ve spolupráci s projektanty se však podařilo najít vhodné technické řešení.

"Příměstská část je trochu roztahaná, proto je tam přivaděč. Je to dohromady asi 3,7 kilometru kanalizace plus přípojky. Přípojky budou gravitační s tím, že kanalizace jako celek půjde přečerpávací stanicí právě přes Radovesnice. To proto, že terénně je to tam z kopce a zase do kopce. Proto tam budou přečerpávací stanice. Jsme připraveni. Přečerpávací stanici na kraji Kolína jsme již posílili. Teď už nás čeká jen samotná realizace," doplnil Michael Kašpar, starosta Kolína.

Městu se podařilo získat na výstavbu dotaci od příslušného ministerstva  ve výši 19 milionů korun. Zbývajících 8 miliónů bude muset najít ve vlastním rozpočtu.

"Dotaci jsme již získali. Vysoutěžili jsme zhotovitele, takže firmu máme vybránu. Teď ještě musíme najít peníze z rozpočtu na dofinancování," uzavřel Michael Kašpar, starosta Kolína.

Pokud půjde vše podle plánu s výstavbou kanalizace se začne ještě tento rok, nejpozději však na jaře 2021. S tím, že samotné práce by měly trvat 12 měsíců.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu