• Načítám...
>

Koněpruské jeskyně odhalují krásy podzemí

V jihozápadní části Českého krasu se nachází Koněpruské jeskyně. Nabízejí úchvatnou podívanou v podobě krápníků, zkamenělin a výzdoby stěn. Od dubna do listopadu se tak mohou návštěvníci vydat na prohlídku míst, kde dříve bylo moře.

Reklama

Desítky milionů let si voda pohrávala s horninami až vytvořila neuvěřitelnou podívanou - Koněpruské jeskyně. Od roku 1959 se mohou návštěvníci přijet do jeskynního komplexu nedaleko obce Koněprusy kochat krasovými útvary, krápníky i zkamenělinami. 

"Jeskyně byly objeveny po odstřelu v lomu. Tehdy čtyři pracovníci lomu našli ve stěně otvor a vlezli do něho. Zjistili, že je tam chodba a začali se prohrabávat dál. Dostali se až k závalu. To vše stalo 14. září roku 1950. 15. října se jim podařilo dostat za zával a zjistili, že se zde nachází podstatně větší jeskynní systém," popsal Alexandr Komaško, vedoucí správy Koněpruských jeskyní.

 Jeskyně tvoří třípatrový systém, který je největší v Čechách. Jejich prostory uspokojí i zvědavého návštěvníka se zálibou v historii. Jsou totiž významným paleontologickým nalezištěm kosterních pozůstatků obratlovců a dalších živočichů. V tuto chvíli tvoří Koněpruské jeskyně 2050 metrů dosud známých chodeb a dómů o výškovém rozpětí přesahujícím 70 metrů.

"První část jeskyní byla otevřena v roce 1959. Další část byla přidána o rok později. Následující drobné okruhy byly postupně přidávány někdy v šedesátých letech. V současné době měří zpřístupněná trasa 620 metrů," konstatoval Alexandr Komaško, vedoucí správy Koněpruských jeskyní.

Od otevření prošlo komplexem více jak 6 miliónů návštěvníků. Ti, kteří sem teprve zavítají, se mohou těšit například na úchvatné útvary a různě zvrásněné krápníky.

"Jedno z pěkně vyzdobených zákoutí je v  síni U Varhan. Místo tak bylo nazváno podle krápníkového útvaru za skalní kulisou. Je tam řada splývavých krápníku, které při poklepu znějí. Nicméně na ně nehrajeme, protože by se tím krápníky poškodily," upozornil Alexandr Komaško, vedoucí správy Koněpruských jeskyní.

V další části prohlídky mohou návštěvníci také vidět takzvané Koněpruské růžice, ve kterých lze najít kousky opálu nebo krápníky připomínající zoubkované záclonky. Ten, kdo si stěny prohlédne pečlivě, může spatřit i pozůstatky podmořského života.

"Jeskyně vznikly ve vápencích mořského původu. Vápence byly vytvořeny ze schránek mořských živočichů. Z jejich koster, a tak podobně. Na řadě míst jeskyně, tak jak ji lidé prochází, jsou tyto zkameněliny k vidění. Je to s podivem a málokdo si to uvědomuje, ale mnohde se dívá na mořské dno zespodu," dodal Alexandr Komaško, vedoucí správy Koněpruských jeskyní.

Kdo se rozhodne vydat do Koněpruských jeskyní, musí se připravit na to, že prohlídka trvá přibližně hodinu a v jeskyních je kolem deseti stupňů. Je tedy doporučeno teplejší oblečení a dobré boty. Jeskyně jsou zpřístupněny od dubna do listopadu. Komu by prohlídka nestačila, může se vydat objevovat další poklady Českého krasu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu