• Načítám...
>

Hejtmanka navštívila domovy seniorů

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová opět podnikla pracovní výjezd. Tentokrát navštívila Příbramsko. Měla tak možnost osobního setkání se seniory v Rožmitále pod Třemšínem a v Březnici.

Reklama

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová na své pracovní cestě tentokrát navštívila Centrum sociálních služeb v Rožmitále pod Třemšínem. V tomto domově pro seniory se věnují 220 klientům, z nichž 83 vyžaduje celodenní péči. Kromě toho, že patří k největším krajským zařízením tohoto typu, nabízí i širokou nabídku vyžití a možnosti relaxace. 

"V našem Centru sociálních služeb v Rožmitále pod Třemešínem jsme začali tím, že jsme vybudovali multisenzorickou místnost. Ta působí na vjemy lidí na základě pocitů. Barvou, vůní, zvukem a obrazem. To jsou podněty,  které působí na člověka a buď ho uklidní nebo aktivizují," uvedl Luboš Halenkovský, ředitel Centra sociálních služeb v Rožmitále pod Třemšínem.

To ale není vše. V zadní části areálu brzy vznikne biotopické jezírko, které bude taktéž sloužit k pasivnímu i aktivnímu odpočinku. 

"Bude tam oddychová zóna, kde si naši senioři sednou s rodinou. Pak také mohou v navazujícím zoologickém koutku krmit zvířata. Jsou tam ovce, poníci a lamy. Uživatelé tam mohou chodit po suché cestě nebo mokré cestě, po takzvaném Kneippově chodníku. Tam si mohou vyzkoušet masáž chodidel zespoda a navodit relaxaci," popsal  Luboš Halenkovský, ředitel Centra sociálních služeb v Rožmitále pod Třemšínem.

"Rožmitál pod Třemšínem je jedno z ukázkových zařízení Středočeského kraje, protože se pan ředitel nebojí jít do nových projektů, a je to tomto zařízení vidět. Jsem ráda, že jsem měla možnost hovořit i s personálem. Je zcela zřejmé, že má svoji práci rád," konstatovala Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Další zastávkou pracovní cesty se stal Domov Březnice, kde se starají o 35 klientů. I zde měla hejtmanka možnost se osobně setkat a popovídat si s místními seniory. 

"Máme více jak polovinu uživatelů imobilních. Mají tedy příspěvek na péči třetího a čtvrtého stupně. Zhruba jedna třetina je mobilních, tedy na vozíčku. Chodí do společenské místnosti a někteří za pomoci hole i do místního parku," uvedla Dagmar Němcová, ředitelka Domova Březnice.

"Sdělovali mě, že jsou spokojeni. Že jim dobře vaří, že mohou chodit na procházky ven," popsala Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Vzhledem k velké poptávce klientů a plné kapacitě domova, plánuje vedení tohoto zařízení ve spolupráci se Středočeským krajem přejít do nových prostor, které by taktéž seniorům nabídly větší vyžití.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu