• Načítám...
>

V Branově je místo, kde trávil dětství Ota Pavel

V Branově na Rakovnicku je místo u řeky Berounky, kde trávil letní prázdniny spisovatel Ota Pavel. Dnes tady spisovatele a jeho rodinu připomíná pamětní síň. Zájemci také mohou využít služeb převozníka, který je převeze na druhý břeh řeky.

Reklama

Smrt krásných srnců, Zlatí úhoři, Jak jsem potkal ryby. Pokud máte rádi knihy Oty Pavla a chcete vidět, kde už od dětství spisovatel nevědomky čerpal inspiraci pro svá nejlepší díla, musíte navštívit Branov na Rakovnicku. V místním domku u Berounky trávila celá spisovatelova rodina letní měsíce a dnes ho tady připomíná pamětní síň.

"Chalupa byla obecní a převozník Karel Prošek, známý jak z Kachyňových filmů nebo povídek Oty Pavla, si tento domek od obce pronajímal. Provozoval zde převoznictví.  Karla Proška takto potkal Leo Popper, tatínek spisovatele Oty Pavla. Mamince Hermínce se nelíbilo, že se Leo vždy spolčil s trampy a vyváděl s nimi v hospodě U Rozvědčíka, a tak se kvůli klidu přestěhovali sem. V osmdesátých letech dostala parta lidí nápad, že by bylo hezké domek převozníka opravit. Starosta byl tomu nakloněn, a tak se to zde, v takzvané Akci Z, po víkendech opravovalo. Příležitostně se převáželo. Pamětní síň se otevřela v devadesátém roce. Dnes to funguje tak, že v půlce domku je Pamětní síň Oty Pavla, a ve druhé půlce bydlí převozník, který zde tráví dovolenou," popsal Zdeněk Žemlička, převozník.

Návštěvníci pamětní síně mohou využít služeb převozníka a nechat se loďkou přepravit přes řeku Berounku a zajít si například do zmíněného hostince U Rozvědčíka, který Ota Pavel také proslavil ve svých povídkách. Přes léto se na loďce střídají převozníci, kteří se této činnosti věnují už několik desítek let.

"Převozník se tu vždy někde motá. Buď sedí na převoznické lavičce nebo je u lodi či v domku. Na nezabudické straně řeky je kovová trojnožka s textem, že si lidé mají na železný válec na trojnožce zacinkat. Já je vidím, dojdu si k řece po chodníčku, čapnu bidlo, přejedu na druhou stranu a převezu je. Když přijdou směrem od Branova, tak se prostě domluvíme a já je převezu. Ota Pavel se strejdou Proškem, jak mu říkal, tady chodili rybařit. Tak jak popisuje ve svých knihách, byly tyto časy před válkou pro něho tím nejlepším. Poté sem také s bratry jezdili, ale to už šel brzy Karel Prošek do důchodu," doplnil  Zdeněk Žemlička, převozník.

Převozníkovy služby si mohou turisté během léta domluvit každý den od devíti do devatenácti hodin. Stejnou dobu je pak otevřena také pamětní síň. Domluvit si lze také hromadnou návštěvu, informace jsou zveřejněny na webu Pamětní síně Oty Pavla.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu