• Načítám...
>

Volební potenciál před krajskými volbami

Už jen něco málo přes měsíc zbývá k volbám do krajských zastupitelstev a třetiny senátu. Volební potenciál jednotlivých stran slibuje, že volby budou velmi zajímavě. Ve středních Čechách se podle průzkumů schyluje k překvapení.

Reklama

Agentura Phoenix Research přichází s výsledky volebního potenciálu jednotlivých stran před krajskými volbami. V celorepublikovém měřítku má největší potenciál hnutí ANO, úspěšní by mohli být i Piráti nebo ODS. Výzkum volebního potenciálu jednotlivých stran se konal mezi 20. červencem a 18 .srpnem a účastnilo se ho více než tisíc respondentů.

Ač průzkum přisuzuje sociálním demokratům až páté místo. Považují vyřešení koronavirové krize i za svůj úspěch.

Například hnutí SPD by celorepublikově mohlo získat až 11,8 procent hlasů.

Pokud se zaměříme na volební potenciál stran ve Středočeském kraji, nejlepšího výsledku by mohli dosáhnout starostové a nezávislí, kteří kandidují společně s KDU-ČSL a sdružením nezávislých kandidátu - Evropští demokraté. Velký volební potenciál má také ODS, která kandiduje s dalšími menšími stranami. Hnutí ANO je až na třetím místě pronásledované Piráty. Kolem hranice deseti procent možného zisku balancují Sociální demokraté a SPD. Naopak Komunisté a Spojenci pro středočeský kraj zahrnující TOP 09, Zelené a hnutí Hlas budou mít co dělat, aby překročili pětiprocentní hranici zajištující alespoň nějaké místo v zastupitelstvu.

Sociální demokraté obhajují pět hejtmanských postů a často se podílejí i na vedení krajů, třeba jako ve středních Čechách.

V roce 2016 hnutí SPD dostalo ve středních Čechách 4,96 procenta hlasů a jen těsně se do zastupitelstva nedostalo, to chce ale teď změnit.

Volby do krajů a třetiny senátu se odehrají v pátek 2 a v sobotu 3. října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu