• Načítám...
>

Obce v kraji nezapomínají na tradice

O tom, že obce ve Středočeském kraji rády udržují tradice, se přesvědčila i hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Během víkendu se zúčastnila historicky prvních Středověkých slavností v Kozmicích a Dožínek v Přestavlkách u Čerčan na Benešovsku.

Reklama

Navzdory koronavirové pandemii, kdy byla většina kulturních akcí zrušena, se obce snaží pro své obyvatele zachovat alespoň ty tradiční. Podobně k tomu přistoupily také vesničky ve Středočeském kraji. Například v Kozmicích se konaly Středověké slavnosti, připomínající bohatou historii této obce. 

"V historických pramenech jsme našli, že první zmínka o naší obci byla v roce 1350, a to v souvislosti s kostelem svatého Jakuba," uvedla Helena Matoušková, starostka obce Kozmice.

První ročník Středověkých slavností v Kozmicích byl zahájen slavnostním průvodem, kterého se zúčastnila i hejtmanka Středočeského kraje. 

"Kdykoli mě starosta požádá o záštitu nad podobnou akcí, která zakládá tradici do budoucna, tak ji vždy uděluji. S radostí a potěšením se jí i zúčastním," konstatovala Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Pro účastníky této velké události byl připraven pestrý program. Nechyběl rytířský turnaj, ukázky sokolnictví či šermířské souboje.

Další pozvání přijala hejtmanka do nedaleké vesnice Přestavlky u Čerčan, kde se konal už 10. ročník tradičních Dožínek. Tentokrát s názvem "Od selete ke škvarkům". I zde byl připraven slavnostní průvod obcí.

"Chceme do naší vesnice vrátit chuť , protože zabijačka do ní patří. Děláme například i Sokolskou zabijačku, na kterou sem jezdí lidé i zdaleka," upozornil Jan Mikulanda, starosta obce Přestavlky u Čerčan.

Na konci cesty se průvod zastavil u nově postaveného workoutového hřiště. Za doprovodu fanfár a požehnání místního faráře, bylo oficiálně předáno místním lidem. Poté už na příchozí čekaly zabíjačkové speciality, dechovka a veselí. 

Anketa

"Tady se nám to líbí. Muzika pěkně hraje. Jezdíme sem každý rok."

"Jsem zde poněkolikáté a vždy je to tu pěkné."

"My si užijeme především muziku."

"Doufám, že se nám tu pěkně předvedou, a že si s nimi zazpíváme. To bude důležité."

I  nad touto akcí převzal záštitu Středočeský kraj, který na uspořádání dožínek poskytl finanční dotaci z fondu hejtmanky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu