• Načítám...
>

V Mladé Boleslavi zazářila Dagmar Pecková

V Městském divadle Mladá Boleslav začala nová divadelní sezóna. První premiérou, na kterou vyprodané divadlo čekalo, byla hra Terrence McNallyho Mistrovská lekce. Hlavní roli ztvárnila světoznámá operní pěvkyně Dagmar Pecková. Divákům se představila v roli, která pro ni stále ještě není typická. V inscenaci totiž prakticky nezpívala. Za to si během více než dvouhodinového představení, musela zapamatovat obrovské kvantum textu. Hraje totiž známou operní divu Marii Callas, která už sama nezpívá, ale netradiční metodou vychovává pro operu budoucí hvězdy.

Reklama

Pro zahájení sezóny si v mladoboleslavském divadle nemohli vybrat lepší představení, nežli je známá hra Terrence McNallyho Mistrovská lekce. Stárnoucí operní pěvkyni Marii Callas v ní ztvárnila hvězda světového formátu Dagmar Pecková. Místo zpěvu si ale pro diváky nečekaně připravila ukázku ze svého činoherního umění.

"Musím říci, že jsem se na to moc těšila. Vůbec jsem snad neměla trému. Miluji tu roli a jsem neuvěřitelně šťastná, že mi pánbůh dopřál to, že tohle vůbec smím dělat, protože je to krásná role. A hlavně v tomto nádherném divadle," konstatovala Dagmar Pecková, operní pěvkyně.

Přestože si Dagmar Pecková činoherní roli vyzkoušela už v představení Carmen, za kterou dostala cenu Thálie, čekala na režiséra představení Petra Mikesku poněkud odlišnější práce, než na kterou byl dosud zvyklí. 

"Dělali jsme pomalé krůčky. Dagmar je prostě músický člověk. Je jí něco dáno, a proto si velmi rychle osvojila a pochopila jisté přístupy a principy, které jsou samozřejmě v činohře absolutně jiné, nežli jsou v operním představení," popsal Petr Mikeska, divadelní režisér.

Dagmar Pecková měla práci usnadněnou alespoň v tom, že role jí byla psána prakticky na tělo.

"Operní pěvkyně hraje operní pěvkyni, která učí. Já také učím.Občas dělám podobné mistrovské lekce. Takže já jsem přesně věděla o čem hovořím. V podstatě každou situaci, o které se na jevišti hovoří jsem si také osobně prožila,"dodala Dagmar Pecková,operní pěvkyně.

Zaplněné divadlo pak bylo jen důkazem, že v Mladé Boleslavi, i díky podpoře Středočeského kraje, kulturu opravdu milují.

"Vlastní divadelní scéna je ve své podstatě ukázkou úrovně města. Tím, že Mladá Boleslav tady divadlo má a vždy ho měla, tak už se skoro posouvá do pozice krajských měst," uvedl Karel Hořčička, radní Středočeského kraje.

Dagmar Pecková alias Marie Callas si po obdivuhodném výkonu po právu za mimořádný kulturní zážitek vysloužila několikaminutový potlesk. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu